GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Dva postrojavanja 38. kontingenta zbog Banožićeve prevare

Milanović: Dva postrojavanja 38. kontingenta zbog Banožićeve prevare
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 18:08
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog dviju odvojenih svečanosti za vojnike 38. hrvatskog kontingenta, koji putuje na Kosovo, za što je prozvao ministra obrane Marija Banožića rekavši da je to organizirao "na prevaru, u zadnji tren".

Vojnici koji u sklopu NATO-ove misije idu na Kosovo prvo su, naime, danas imali svečanu ceremoniju ispraćaja u Vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu u 12 sati, kojoj je nazočio Banožić, a potom i u 14 sati, uz nazočnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

U izjavi novinarima nakon druge svečanosti Milanović je istaknuo da članovi obitelji vojnika nisu htjeli sudjelovati u prvoj svečanosti, "farsi koju je Banožić organizirao na prevaru, u zadnji tren".

Novinari su Milanovića pitali je li mu neugodno zbog održavanja dvaju ispraćaja, no on je to pitanje odbacio. "Ja imam 'đon obraz', dakle, ja sam dosta bezdušan i ciničan tip, tako da me ne pitajte je li meni neugodno. Ali mislim da sam na pravoj strani povijesti", rekao je.

Ponovno je prozvao Banožića da se voli iživljavati na slabijima od sebe, "gaziti ljude", tjerati ih protuzakonito u mirovinu, ne poštujući odluke sudova koji su te ljude vratili na posao, misleći na smjenu zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

"Tu ga podržava njegov šef, odatle dolaze svi problemi, a vi mene pitate je li meni žao što su vojnici stajali sat - dva duže. To su prekaljeni ljudi, profesionalci, ali nema potrebe da stoje dva puta. A onda to možemo nazvati nekom vrstom sitne prevare, odnosno generalne probe, ali generalno samo zato što su tu bili generali, jer on je generalno sramota", rekao je Milanović.


Kako bi ukazao na "mizerno" ponašanje Banožića, ustvrdio je da se ministar obrane prije nekoliko dana u Vukovaru mimo protokola htio "ugurati" na polaganje vijenaca prilikom otkrivanja spomenika Kati Šoljić.

"On nije vrhovni zapovjednik, kad se počne ponašati zakonito i ljudski onda možemo nastaviti razgovarati kao što smo razgovarali ranije, kad prestane maltretirati ljude, uskraćivati običnim vojnicima dnevnice jer su pratnji vrhovnog zapovjednika", poručio je Milanović.

Upitan za komentar Banožićeve izjave kako koristi vojsku za razračunavanje s Vladom, Milanović je odgovorio da se obračunava s Banožićem osobno, i to zato što se obračunava s običnim ljudima, a ne Vladom. "Nažalost, uživa u tome podršku svog šefa", rekao je.

Novinari su ga pitali za problem neimenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), zbog čega tu dužnost i dalje obnaša Ivica Kinder, dva mjeseca nakon što je Milanović pokrenuo njegovu smjenu.

Predsjednik se složio kako nije normalno da to pitanje nije riješeno, ali i naglasio da to imenovanje mora biti "u paketu", pri čemu je ponovno istaknuo rješavanje pitanja povratka brigadira Burčula.

"Mi nemamo ni vojnog predstavnika u NATO-u, to su sve stvari koje se dogovaraju. Zato je to sad došlo na naplatu, jer je Plenković iz neke 'Nedođije', ne mislim na geografsku ili zavičajnu, nego na mentalnu, intelektualnu, doveo nekog momka, ponavljača, za ministra i čovjek se u jednom trenutku osjetio vrlo važan", rekao je.


Pritom je ponovno pozvao DORH da istraži i izvijesti javnost o rezultatima istrage vezane uz Banožićev "pritisak na dvije službenice iz Državnih nekretnina da ne postupe u interesu firme".

Tagovi: Zoran Milanović, Mario Banožić, Ivica Kinder, kosovo, Hrvatska vojska
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE