GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Dok sam ja predsjednik Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH

Milanović: Dok sam ja predsjednik Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH
HRVATSKA-BiH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 10:42
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH, rekao je Zoran Milanović u intervju objavljenom u subotu uoči posjeta toj zemlji i tamošnjim Hrvatima za koje je rekao da su konstitutivan narod i moraju moći birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedjelju u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ondje će održati predavanja studentima, susresti se s vodstvom HNS-a BiH te lokalnim dužnosnicima u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prigodom nedavnog završnog communiquea NATO-a inzistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU.

„Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati", ustvrdio je.

Inzistirao je na poštivanju Daytonskog sporazuma.

"Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU“, rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomacija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

„Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem“, istaknuo je.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je Milanović te istaknuo da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

„Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokracije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim tko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike“, istaknuo je.

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Predsjednik Milanović pri tome je upozorio da je Daytonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

„Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata“, rekao je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima Hrvatska kao potpisnica ima obvezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Upitan za komentar kritike koje se mogu čuti u dijelu bošnjačkih medija što posjet BiH počinje 11. srpnja kada se obilježava dan genocida u Srebrenici, predsjednik Milanović je izrazio sućut obiteljima žrtava.

„Bio je to sumrak europske civilizacije i nedopustivo je da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje pokušajima relativiziranja ili čak negiranja srebreničkoga genocida. Nažalost, tome svjedočimo i danas, a to je bolnije i poraznije od činjenice da svi pravi krivci do danas nisu kažnjeni“, rekao je hrvatski predsjednik.

Tagovi: Zoran Milanović, Hrvati u BiH, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE