GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Božinović i Plenković znali su sve o slučaju Janaf

Milanović: Božinović i Plenković znali su sve o slučaju Janaf
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u utorak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića zbog "slučaja Janaf", rekavši da su znali za sumnje u korumpiranost Dragana Kovačevića, a ipak je potom ponovno izabran za čelnu osobu te tvrtke.

"Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje", rekao je Milanović novinarima.

Milanović, koji je na Općinskom građanskom sudu sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, komentirao je rasplet "slučaja Janaf" poručivši da je bio premijer i da "zato u tom svijetu za njega nema tajni".

"SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenog 2019. za mene je pogrešno", kazao je Milanović.

DORH je optužio da "na jedan kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, daje informacije medijima". To tako dalje ne može. To treba urediti, rekao je.

"Kada sam saznao koliko to sve traje... Kada se vidjelo da nosi novac i nosi ga, onda prekinete istragu i zna se što se radi. Oni to nisu. Tako ispada ili da idete na nešto veće, premijera na primjer, a nisu. Ili se štiti nekoga", dodao je.

Milanović je komentirao i izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, rekavši da zadnja osoba koja može govoriti o istragama je aktivni sudac.

"Neka se Turudić bavi hrvatskim jezikom u sudnici, bio je jedan od lošijih studenata, a to se i vidi. Sudac govori o svojim presudama, neka se bavi s time u sudnici. Za to treba oduzeti licencu. Neki od tih ljudi rade što god im padne napamet. Tim ljudima treba zabraniti da govore. Oni koji su mislili da će me ušutkati su izvan sebe", poručio je.

Vezano za nove informacije u medijima, u kojima se spominje i suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov Kitarović, rekao je da ne vidi problem u tome.

"Ne vidim problem u Jakovu Kitaroviću. On s tim nema veze. Vraćam se na one koji su vodili istragu. Zašto nisu prekinuli istragu i uhitili osumnjičene", upitao je.

Na pitanje smatra li da se od uhićenja odustalo jer je tamo bio i Jakov Kitarović, a sve se događalo u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, Milanović je uputio na adrese Vlade i ministra unutarnjih poslova.

"On je morao zaštiti hrvatskog premijera. Pustite predsjednika. Predsjednik ne može smijeniti direktora Janafa. Je li upozorio premijera", pitao je.

Vezano za njegov odnos s Draganom Kovačevićem, novinarima je poručio da to pitanje nema nikakvog smisla.

"Pa on je imao dobre odnose s pola Zagreba. Ja znam Kovačevića 20 godina. To pitanje nema nikakvog smisla. Čovjek je bio šef HAGEN-e. Ne bih ga stavljao na ta radna mjesta jer je otišao kod Bandića, ali bože moj…”, rekao je predsjednik.

"Nikakva poslovna suradnja. Novac? Žene? Ništa. Dosadno! Ovo što sada vidim me uznemirava. Pitajte članove Vlade, sve koliko su proveli vremena u tom prostoru. O pitanjima socijalnog miljea i druženjima znam puno. Nisam bio tamo s bivšim ministrom. Ove godine nisam bio tamo s Draganom Kovačevićem", ustvrdio je.

Tagovi: Zoran Milanović, afera Janaf, Dragan kovačević, Davor Božinović, Andrej Plenković, Jakov Kitarović, Krešo Petek
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE