GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Banožić laže, ja sam mu zabranio govoriti

Milanović: Banožić laže, ja sam mu zabranio govoriti
LAŽ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 15:15
Autor: SEEbiz / H
POŽEGA - Predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika.

“Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da govori samo vrhovni zapovjednik. Tako je bolje, kad riješimo neke stvari možemo po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac”, govori predsjednik dodajući da to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”.

“Mora se znat hijerarhija u vojsci. Kad ministar prestane kažnjavati i arbitrarno slati u mirovinu zaslužne vojne časnike… Opet ponavljam, nema ministra, postoji Plenković. Neće se vojska voditi kao HDZ.- Nije mu general zabranio da govori, nego vrhovni zapovjednik”, govori Milanović.

Na pitanje smije li načelnik GS-a provoditi njegove zapovijedi bez suglasnosti ministra kaže da je sve po zakonu i Ustavu. “Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže. Načelnik je mojom naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno”, govori.

“Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum, neće”, kaže predsjednik.

“Taj ministar je vojsku doveo na rub egzistencije. On se bavi HDZ-om”, govori Milanović dodajući da je on vrhovni zapovjednik i da ga vojska servisira.

“Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje”, kaže predsjednik. “On može šikanirati ljude temeljem zakona, to je vrlo problematična zakonska odredba. Sad će mi reći da je to donio Kotromanović, ne znam, mijenjaj to. To se zove šikana, pustim vodu i onda vam potopim posjed. Koristim se obijesno svojim pravom da vam nanesem štetu”, govori Milanović.

Banožićeve postupke nazvao je “najgorim strančarenjem”.

Govoreći u Burčulu kaže da on nije “kukavički otišao na bolovanje”.

“I on priča o nekakvom muškom razgovoru. Mentore, ja s njim više ne razgovaram”, govori. Na pitanje s kim će onda razgovarati kaže: “S patrijarhom SPC-a. S Plenkovićem.”

“Zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav. On je pao s kruške”, govori Milanović, a Banožića je usporedio i s njegovim prethodnicima Kotromanovićem i Krističevićem za koje kaže da se zna zašto su bili ministri obrane.

“Ovdje se radi o običnoj divljačkoj šikani. Pitajte, tu sam”, kaže Milanović na pitanja o sličnosti ove situacije s onom oko Vrhovnog suda. Dodao je da je ministar stranački administrator kojeg sutra ne mora biti, a da vojnici uvijek postupaju po naredbi vrhovnog zapovjednika.

“Za ovo danas se ne traži suglasnost. Ja svako imenovanje na kraju donosi predsjednik, ne ministar. On samo daje suglasnost. Ako je ne da, ne da. Ali mora objasniti zašto. U današnjem slučaju ne treba suglasnost. To su dva pola moći, jedan je viši”, govori Milanović dodajući da, ako ministar ne da suglasnost za nešto, on ne može ništa. “Ministar je običan eksponent svoje političke stranke i zato je važno da vojska nema doticaja s dnevnoj politikom. Ja nema stranačkih okova, nikome ne dugujem ništa”, kaže.

Na pitanje što očekuje kaže: “Da Plenković razgovara sa svojim štićenikom i privede za pameti. Ili da zatražim ostavku ministara i kažem da sve stoji dok god je ta neznalica ministar. Sve stoji dok ne riješiš problem. Ja oko sebe nemam stranačke ljude, on je zapovjednik Tigrova iz rata, ne znam je li ikad glasao za mene.”

“Ja sam mislio otići za Zagreb, mamu odvest na Mirogoj. Vidio sam što je rekao Banožić. To je laž do laži. Htio je umočiti načelnika GS-a. Traži njegovu ostavku. Tko je on da traži ostavku? Neka se vrati odakle je došao. Engleski ne zna govoriti, ne zna pisnuti, s kim razgovara? Bio je neki dan u Bruxellesu, pitajte ga je li imao konzultacije s Uredom predsjednika? Kao dudlek je otišao u Bruxelles, tamo je neke dogovore napravio, ja sam to sutra dužan provesti. Tako je kad nedokuhani, slabo obrazovani ljudi, koji ništa bitno nisu radili u životu… “, govori.

“Nebitan je, a radi užasnu štetu”, kaže Milanović dodajući da je imao sukobe i s Damirom Krstičevićem, ali da su to brzo riješili.

“Gleda što se događa u Vinkovcima, Vukovaru, i to ga jedino zanima. Taj problem nisu imali ni Kotromanović ni Krstičević”, kaže.

“Kad vodite kadrovsku politiku, morate paziti radi li se o samostalnoj osobi. Ovaj čovjek to nije. Ja mogu razgovarati s Plenkovićem, ne Banožićem. On je prepreka koja se lako može maknuti. Je li to ostavka ili dovođenje razumu, to nije problem koji ja mogu riješiti”, govori predsjednik.

“Nije mu načelnik čiju ostavku traži zabranio, načelnik je proveo moju naredbu”, kaže.

Tagovi: Zoran Milanović, Robert Hranj, Hrvatska vojska, Elvis Burčul, Andrej Plenković, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE