GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meteorit pao u šibenskom zaleđu

Meteorit pao u šibenskom zaleđu
KREĆE POTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa.

Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvjesno da je meteor preživio pad kroz atmosferu pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom, piše Dalmacija Danas.

Kako su pojasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

"Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se ugasi. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se tamni let. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao", pojašnjavaju za Dalmacija Danas u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

"Što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sustavu", kažu u HMM-u.

Hrvatski astronomi imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

"Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni", kažu.

Tagovi: meteorit, Dalmacija, šibensko zaleđe, Hrvatska meteorska mreža
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE