GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mesić i Kolenac dopremili pomoć Petrinji i pozvali sve da se pridruže

Mesić i Kolenac dopremili pomoć Petrinji i pozvali sve da se pridruže
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i hrvatski poduzetnik Stjepan Kolenac, koji je iz Beča Petrinji dopremio pošiljku humanitarne pomoći, obišli su u subotu porušeni grad te pozvali sve hrvatske prijatelje da se pridruže pomoći stradalom području.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović zahvalio je na pomoći i poručio da je katastrofa Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, koja se nadovezala na stradanja u Domovinskom ratu, a potom i u gubitku više od 20 tisuća radnih mjesta, stvorila veliki senzibilitet svih ljudi koji dolaze pomoći.

Svaki čovjek na stradalom području traži zadovoljenje svojih potreba, ustvrdio je i dodao da kroz brze procedure, oslanjajući se na EU, treba obnoviti grad i Županiju, a građane i poduzetnike osloboditi niza poreza kako bi imali određene prednosti za ostati živjeti na tom području.

Dumbović je najavio i da će Gradsko vijeće najvjerojatnije donijeti odluku da građani "barem pet-šest mjeseci" ne plaćaju vodu i komunalne doprinose. Stav je, kaže, da pomoć od 35 milijuna kuna koju je Petrinja dobila od države, bude preusmjerena i da se omogući građanima da imaju besplatnu vodu te da nemaju doprinosa.

„Nemamo od koga uzeti, grad je uništen, ni jedna ustanova ne radi, krećemo ne od nule, prvo moramo srušiti pa graditi, ali od armiranog betona“, kazao je Dumbović.

Stipe Mesić je rekao da se razmjeri razaranja vide tek kad se dođe u grad.

Ovo je stari grad koji ima svoju povijest i značaj i ne bi bilo dobro da se obnavlja na stihijski način, nego da se Petrinja obnovi onako kako je izgledala, ali s novim materijalima i sigurno te da građani koji žele živjeti budu sigurni i da se imaju gdje vratiti, naglasio je.

Štefan Kolenac ističe pak kako je pomoć koju su dopremili "jako mala" u odnosu na ono što je vidio da treba.

"Nadam se da će ovo vidjeti i drugi i pridružiti se. Ovo je malo ali pružit ćemo još", kazao je i pozvao sve hrvatske državljane koji žive vani "a koji imaju ikakvu mogućnost neka pomognu", jer je u Petrinji trenutno potrebno sve.

Tagovi: Stjepan Mesić, Stjepan Kolenac, Darinko Dumbović, potres u Petrinji, potres u Sisku
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE