GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel zaustavila Tursku i Grčku prije nego su zaratile

Merkel zaustavila Tursku i Grčku prije nego su zaratile
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 18:48
Autor: SEEbiz / N1 info
BERLIN - Njemački mediji prenose saznanja Bilda o dramatičnom vojnom zaoštrenju oko grčkog otoka Kasteloriza zbog nalazišta plina.

Otočić dug i širok samo nekoliko kilometara i udaljen od južne obale Turske tri kilometra u utorak navečer postao bi poprištem rata između Grčke i Turske, da njemačka kancelarka Angela Merkel nije u posljednji trenutak zvala prvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a potom i premijera Kiriakosa Micotakisa.

Prema informacijama Bilda u tom trenutku ratni brodovi i ratni avioni već su bili na putu prema otoku. Riječ je o otoku daleko izvan Egejskog mora, a brodovi jedne i druge ratne mornarice praktično su se već utrkivali tko će prvi stići do Kasteloriza.

Ured grčkog premijera u srijedu je priopćio da su odatle obavijestili Angelu Merkel o razlozima pokreta vojske. Turske vlasti objavile su da je spor nastao oko turskog broda za seizmička istraživanja "Oruc Reis", koji se kretao južno od otočića zbog istraživanja velikih nalazišta plina, koje se pretpostavlja da leže u vodama koje svojom ekskluzivnom gospodarskom zonom smatraju i Grčka i Turska.

Brod su stoga slijedila dva turska borbena aviona. Kao odgovor je Grčka podigla vlastite borbene avione. Prema večeri Turska je poslala 18 brodova svoje ratne mornarice direktno prema otočiću.

To je bio trenutak u kojem je u gužvu uskočila Angela Merkel.

Der Tagesspiegel navodi da iz njenog ureda nisu potvrdili da je Merkel posredovala između dvije umalo zaraćene zemlje, ali je njena viceglasnogovornica Ulrike Demmer rekla da je "kancelarka razgovarala s Erdoganom telefonski". Potvrdila je i da je Merkel "razmijenila mišljenja s Micotakisom".

Turski mediji izvijestili su pak da je Grčka ranije upozorila Tursku da će udaljiti sve seizmičke brodove koji se tamo budu pojavili. Turski mediji su naveli da seizmološka istraživanja još nisu počela. No, internetske stranice koje prate kretanja brodova, navele su da jeu srijedu brod "Oruc Reis" bio na jugu Turske, na ruti prema Antaliji.

Tagovi: Angela Merkel, Turska, Grčka, Kasteloriz, Recep Tayyip Erdogan
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE