GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel progurala novi zakon, tvrtke će morati testirati radnike

Merkel progurala novi zakon, tvrtke će morati testirati radnike
LOCKDOWN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 13:28
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BERLIN - Sve tvrtke u Njemačkoj bit će dužne jednom tjedno omogućiti testiranje svim radnicima koji ne rade od kuće. O vlastitom trošku. Odluka se odnosi i na sve javne ustanove, piše Tagesspiegel.

Trenutačno 60 posto zaposlenih ima mogućnost testiranja, no vlada smatra da to nije dovoljno. Zaposleni s višim rizikom zaraze, poput onih koji rade u javnom prijevozu ili žive u kolektivnom smještaju, trebali bi dobiti mogućnost testiranja dva puta tjedno. Prema anketama, s tim se slaže 84 posto zaposlenih.

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojima se utvrđuju jedinstvene mjere u cijeloj zemlji za područja s velikim brojem zaraženih. Ograničenje izlaska iz kuće od 21 do 5 sati ujutro, ograničenje druženja na članove jednog kućanstva s jednom osobom koja ne pripada kućanstvu te zatvaranje trgovina, restorana, kafića i kulturnih institucija stupilo bi automatski na snagu kada broj novozaraženih u tri uzastopna dana skoči na više od 100 na tjednoj razini.

Iz ureda kancelarke procjenjuju da bi lockdown mogao trajati sve do sredine lipnja.

Jučer je broj novozaraženih u tjedan dana skočio na 140,9 na 100.000 stanovnika. To je najviša vrijednost od 15. siječnja.

Udruga liječnika intenzivne medicine Divi pozvala je političare da što prije postrože epidemiološke mjere jer se broj bolesnika na intenzivnoj njezi povećava brže nego što se očekivalo.

Ako ovaj tjedan donesu takvu odluku, broj pacijenata na intenzivnim odjelima do kraja travnja porastao bi na 6000 koliko je bilo i u drugom valu. No, s odgodom od dva tjedna broj pacijenata na intenzivnoj porastao bi na 7000, upozorio je jučer predsjednik udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu Gernot Marx.

Da bi Njemačka dobila nacionalnu, a ne decentraliziranu borbu protiv covida-19, s tim su se morali složiti premijeri 16 saveznih pokrajina. Do posljednjeg časa protivio se premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU), kao i berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD) koji je bio protiv uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane izlaska iz kuće, osim iz opravdanih razloga, između 21 i 5 sati.

"Svakako je ispravno smanjiti kontakte što je više moguće, u zatvorenom i na otvorenom, ograničiti ih na minimum", rekao je.

Ali, odlazak u šetnju, sam ili u paru, ne predstavlja veliku opasnost.

Tagovi: Angela Merkel, koronavirus u Njemačkoj, koronavirus, Jens Spahn
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE