GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medved: Vlada će iskoristiti sve mehanizme za zaštitu pilota od optužbi iz Srbije

Medved: Vlada će iskoristiti sve mehanizme za zaštitu pilota od optužbi iz Srbije
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 18:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u petak na sastanku sa četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja, da će hrvatska država, njezine institucije, a osobito Vlada iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilote od optužbi iz Srbije.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su u Banskim dvorima sastanak sa četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja u povodu podizanja srbijanskih optužnica.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih nadležnih tijela, priopćeno je iz Vlade RH.

Istaknuto je da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja.

Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske, dodaju iz Vlade.

Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima, potpredsjednik Vlade Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote. Kazao je da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te provodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu.

Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije.

Na sastanku je također naglašeno kako se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima.

"Domovinski rat i vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju", stoji u priopćenju Vlade RH.

Tagovi: Tomo Medved, optužnica protiv hrvatskih pilota
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE