GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međimurski liječnici: Stvar je ozbiljna, hitno pooštriti mjere

Međimurski liječnici: Stvar je ozbiljna, hitno pooštriti mjere
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 22:33
Autor: SEEbiz
ČAKOVEC - Liječničke udruge Međimurske županije poslale su priopćenje za javnost.

Priopćenje potpisuju Hrvatski liječnički sindikat - Podružnica Čakovec, Hrvatska liječnička komora - Povjerenstvo Međimurske županije, Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Čakovec, Hrvatska udruga bolničkih liječnika - Koordinator za Županijsku bolnicu Čakovec, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine - Podružnica Međimurske županije Čakovec, a u priopćenju se obraćaju stanovnicima Međimurske županije.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

"Zbog pogoršanja epidemiološke slike u Međimurskoj županiji uzrokovane naglim širenjem pandemije bolesti COVID-19, koje kontinuirano pratimo zadnjih dana, predstavnici organizacija i udruga liječnika u Međimurskoj županiji: Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), upućuju apel stanovništvu Međimurske županije za striktno pridržavanje epidemioloških mjera.

Ovaj apel upućujemo cjelokupnoj javnosti u Međimurskoj županiji zbog osjećaja odgovornosti i posvećenosti očuvanju i unaprjeđenju zdravlja svih stanovnika Međimurja, što je bio i ostaje naš trajni poziv. Naša je profesionalna dužnost upozoriti na ozbiljnost situacije i potrebu striktnog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i pravovremeno poduzimanje oštrijih epidemioloških mjera, kako bismo spriječili scenarij u kojem neće biti dovoljno kapaciteta za bolničko liječenje oboljelih od COVID-19 niti od drugih akutnih bolesti, ali i spriječiti situaciju velikog broja oboljelih zdravstvenih radnika u kojoj nas neće imati tko liječiti.

Međimurska županija je u vrhu Republike Hrvatske po broju provedenih testiranja na COVID-19. Udio pozitivnih na testiranju je s prosječno 24% u listopadu, porastao na 34% pozitivnih u prva 2 tjedna mjeseca studenoga, što nam nužno nalaže povećani oprez u svakodnevnim kontaktima. Zadnja 2 tjedna broj primljenih na bolničko liječenje zbog bolesti COVID-19 je porastao više od dva puta (43 bolesnika na dan 30.10.2020. i 90 na dan 17.11.2020.). Županijska bolnica ima osigurana 102 kreveta za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19, a popunjenost je u ovom trenutku 88,2%.

Osobito zabrinjava podatak da se svakim danom sve više bolesnika prima na bolničko liječenje, a da je broj otpuštenih iz bolnice puno manji, zbog čega se bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju. Pri tome je važno naglasiti da se prima sve više bolesnika mlađih dobnih skupina s težom kliničkom slikom, koja zahtijeva dugotrajno intenzivno liječenje i primjenu respiratora.

Broj pacijenata na respiratoru se u zadnja 2 tjedna udvostručio i na dan 17.11.2020. na respiratoru imamo 10 pacijenata. Rad u ŽB Čakovec je već sada značajno otežan zbog rastućeg broja oboljelih zdravstvenih radnika, kao i onih u samoizolaciji (prije 2 tjedna smo imali pozitivna 2 liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara, a na dan 15.11.2020. imamo pozitivnih 11 liječnika i 16 medicinskih sestara/tehničara i još ukupno 15 zdravstvenih radnika u samoizolaciji).

Dužnost nam je podsjetiti da svaki novootkriveni pozitivni pacijent povlači za sobom još nekoliko osoba koje moraju u samoizolaciju, zbog čega se višestruko povećava broj osoba koje ne mogu dolaziti na svoja radna mjesta, što jednako vrijedi za zdravstvene radnike i cjelokupno pučanstvo.

Liječničke udruge su se 6. studenoga 2020. dopisom obratile Stožeru CZ Međimurske županije s prijedlogom primjene strožih mjera na području Međimurja, koje su djelomično prihvaćene. Pozdravljamo i podržavamo odluke koje je županijski krizni stožer objavio 7. studenoga 2020.godine., ali smatramo da je potrebna stroža kontrola pridržavanja predloženih mjera, zauzimanje čvršćeg stava lokalnog prema nacionalnom stožeru i pravovremeno uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera na županijskoj razini.

Osoblje bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i obiteljski liječnici poduzimaju ogromne napore kako bi održali rad ustanova i ambulanti i neprekidnu dostupnost svih oblika dijagnostike i liječenja, jer smo svjesni kako pojavom pandemije bolesti COVID-19 ostale bolesti nisu nestale. Koliko god je to moguće, želimo očuvati dostupnost svih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u našoj bolnici, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Već je više puta naglašavano kako se Odjel hitnog bolničkog prijema (OHBP) u našoj bolnici učestalo koristi za stanja koja nikako nisu hitna, a taj se trend nastavlja i sada u pandemiji COVID-19 (točne brojke su više puta iznošene u javnosti te ih sada ne navodimo).

Pozivamo građane da usluge hitnog bolničkog prijama (OHBP-a) koriste samo za doista hitna stanja, čime se također smanjuje izloženost pacijenata i širenje zaraze, jer se putem OHBP-a zbrinjavaju i svi COVID-19 pozitivni pacijenti. Zloupotreba bolničke hitne službe može dovesti do izostanka pravodobne pomoći najugroženijim pacijentima, zbog zauzetosti osoblja s građanima koji su došli zbog stanja koja se nikako ne mogu nazvati hitnim stanjima.

Nitko nema pravo tražiti od liječnika i ostalih zdravstvenih radnika preuzimanje odgovornosti za nastalo stanje i bitno povećanje radnih napora u trenucima kada dio naših sugrađana otvoreno odbija provoditi najosnovnije protuepidemijske mjere bez posljedica i planira svoje aktivnosti kao da se pandemija događa u nekom drugom dijelu svijeta.

Zdravstveni radnici će i nadalje podnositi izvanredne napore da bismo liječili i pomogli stanovništvu u borbi protiv korona virusa, ali morate biti svjesni da pobjedu nad virusom ne možemo izboriti bez aktivnog učešća svakog od vas. Stoga vas pozivamo da nosite maske, perete ruke, držite socijalnu distancu, privatna druženja smanjite na maksimalno moguću mjeru i ne ljutite se kad vas u dućanima netko zamoli da se odmaknete na udaljenost od 2 metra. Sve to moramo raditi svi zajedno, za dobro svih nas!

U svakom trenutku imajte na umu da svojim ponašanjem pomažete zdravstvenim radnicima u borbi protiv virusa i da svojim odgovornim ponašanjem doprinosite dostupnosti dovoljnog broja kreveta, respiratora, lijekova i svega ostalog potrebnog za liječenje ove bolesti, ali i liječenje svih drugih ozbiljnih i teških bolesti. U konačnici, odgovorno ponašanje svakog pojedinca čuva i zdravlje svih zdravstvenih radnika, bez kojih liječenje naših roditelja, djece, supružnika, prijatelja i svih nama dragima, nema tko provoditi", stoji u priopćenju.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, međimurski liječnici, Hrvatski liječnički sindikat - Podružnica Čakovec, Hrvatska liječnička komora - Povjerenstvo Međimurske županije, Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Čakovec, Hrvatska udruga bolničkih liječnika
PROČITAJ I OVO
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
IN MEMORIAM
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
ZAGREB - Bivši ministar financija, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i veleposlanik Zoran Jašić umro je u 83. godini, doznaje se u ponedjeljak iz kruga prijatelja.
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
POSLJEDICE
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
ZAGREB - Čelnik reformista Radimir Čačić i član vladajuće koalicije u Newsroomu N1 televizije govorio je o epidemiološkim mjerama, reformi zdravstva te poskupljenjima i inflaciji.
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ŠKOLE
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
PANDEMIJE
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
ZAGREB - “Velik broj mjera i preporuka je na snazi. Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela."
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ŽALBA
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH "zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE