GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mediji: Građani Srbije i Crne Gore od 1. jula moći će da putuju u zemlje EU

Mediji: Građani Srbije i Crne Gore od 1. jula moći će da putuju u zemlje EU
PUTOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 15:04
Autor: SEEbiz / Beta
PARIZ - Od 1. jula treba da budu otvorene granice Evropske unije za ulazak građana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU (COREPER) u Briselu.

To javlja francuski list "Monde", koji navodi da su se "ambasadori 27. članica EU o tome sinoć usaglasili posle duge rasprave i utvrdili i niz mera za dalji postupak", imajući u vidu mere protiv epidemije koronavirusa i stanje, stepen pandemije u trećim zemljama.

Ceo spisak zemalja čiji bi državljani od 1.jula mogli slobodno da putuju u Uniju biće potvrđen danas, a u ponedeljak i konačno usvojen "kvalifikovanom većinom", dakle bez mogućnosti veta, članica EU, zato što su neke vlade Unije tražile "dodatnu temeljniju analizu".

"Monde" objašnjava da "taj spisak nije potpuno obavezujući, jer je upravljanje granicama u nadležnosti samih država članica EU koje ne bi baš morale da otvore granice za državljane svih 14 zemalja na spisku, ali se svakako obavezuju da ne prihvate gradjane onih zemalja koje nisu na tom popisu".

Ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU su takođe dali "zeleno svetlo" za otvaranje granica Unije od 1. jula za državljane Australije, Kanade, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Alžira, Maroka, Tunisa, Gruzije, Tajlanda, Urugvaja i Ruande.

Spisak zemalja kojima se otvaraju granice EU bi "mogao da se preispituje u redovnim vremenskim razmacima, ali zasad nema saglasnosti da se to dozvoli i građanima SAD, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije, jer je ocenjeno da je tamo stanje s epidemijom Covida-19 mnogo ozbiljnije nego u Evropi", preneo je "Monde".

Kad je reč o Kini, tu je zaključeno da bi putnici iz Kine mogli da ulaze u EU, ali pod uslovom da Peking poštuje reciprocitet i dozvoljava da građani Unije putuju u Kinu, "što je ocenjeno kao bezizgledno u kraćem roku", dodaje pariski dnevnik.

"Monde" ističe da su članice evropske 28-osmorice, jer i Velika Britanije još uključena u poslove Unije, "zauzele vrlo oprezan zdravstveni pristup i uzele u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, nove slučajeve zaraze, sposobnost testiranja, odredbe sprečavanja širenja zaraze koje su na snazi".

Tagovi: građani Srbije, puotvanja
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE