GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mayer: Ne morate se odmah testirati, ali ponašajte se kao da ste pozitivni

Mayer: Ne morate se odmah testirati, ali ponašajte se kao da ste pozitivni
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Korona je bila tema emisije na Hrvatskom radiju U mreži Prvog. Gostovali su ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića te epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

"Brojke su prilično visoke, eskalirale su od 27. prosinca. Od pedesetak došli smo sada do petstotinjak novih slučajeva. Jučer i prekjučer je testirano oko tisuću naših sugrađana, negdje iznad 50% je pozitivno. Pozitivne su osobe svih životnih dobi", rekao je na početku emisije Bekić.

Dodao je da je sinoć bolnica obradila podatke, imali su 661 testiranu osobu, a tristotinjak ih je bilo pozitivno.

"Mišljenja sam da je to vrh epidemije, da će se kroz idućih nekoliko dana brojke ravnomjerno raspodijeliti i da će ići prema dolje", dodaje Bekić, ističući da imaju u Dubrovniku 50 hospitaliziranih pacijenata, a 2/3 su na terapiji kisikom. Na respiratoru je šest osoba.

"Sada je baš nezgodno razdoblje, imamo nekoliko čimbenika. Doći će tu do raznih miješanja, očekujemo da ćemo kroz desetak dana do dva tjedna nakon povratka vidjeti pravo stanje.

Zadnja dva tjedna imamo porast novooboljelih, ovaj smo tjedan počeli s 5845 novooboljelih, a te će brojke vrlo vjerojatno rasti.

Imali smo okupljanja od Badnjaka pa na dalje. Polako ćemo osjećati posljedice u smislu povećanja broja novooboljelih.

Samo se nadam da neće imati utjecaja na broj hospitalizacija, to jest da je riječ o omikronu, koji se brže širi, pa je posljedica da imamo nagli skok", rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

Dodaje da, na svu sreću, oni koji se novorazbole imaju blaže kliničke slike.

"Ne treba se puno hvatati za to jer nemamo dovoljno podataka o tome u kojem će smjeru ići kliničke slike", dodaje Mayer.

Mayer dodaje da vladaju velike gužve na testiranjima, ali da se ne radi o manjku testova ili ljudstva.

"Na testove dolaze samoinicijativno ljudi, neki trebaju test zbog putovanja ili se vraćaju s putovanja... Indikacije za testiranje postavlja liječnik obiteljske medicine. Sigurno će biti još par dana dok ne počnemo normalno raditi", rekla je.

Rekla je i par savjeta kada se treba testirati.

"Nije isto ima li netko blagu hunjavicu, curenje nosa i grebanje u nosu. Ovisi i koliko dugo simptomi traju, neki se žele odmah testirati, to nije nužno. Važno je odgovorno se ponašati, ne izlaziti iz kuće. Ne možete pogriješiti ako se ponašate kao korona-pozitivni. Znam da je to teško zbog posla, ali... Imam informacije da se na testiranje čeka tri do četiri dana", dodaje epidemiologinja. No na testiranje se čeka i puno više.

Tagovi: Dijana Mayer, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE