GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matica hrvatskih sindikata: Teret prebaciti na bogatije dijelove društva

Matica hrvatskih sindikata: Teret prebaciti na bogatije dijelove društva
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata poručila je u nedjelju kako politika treba imati hrabrosti te teret prebaciti na bogatije dijelove društva, treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva.

"Teret teške krize ne smije se prelomiti samo preko leđa običnih građana i radnika niti hajkom na javne usluge koje su esencijalne za građane, posebno one siromašnije. Politika treba imati hrabrosti u većoj mjeri teret prebaciti na bogatije dijelove društva", poručuje se u priopćenju MHS-a.

Osvrućući se na predizborne programe političkih stranaka, iz MHS-a su poručili da su političke stranke u predizbornoj utakmici izgubile iz fokusa pitanja od najveće važnosti za građane.

"Što nas očekuje ako se predizborni planovi ostvare? Rezanje poreza kako bi se odobrovoljili neuspješni poduzetnici s jedne strane, a s druge strane balans javnih financija tražit će se u rezanju javne potrošnje pod prividom borbe protiv imaginarnih uhljeba koji nikad neće biti maknuti s državnog proračuna jer o njima ovise poluge političke moći", navode iz Matice.

Hrvatska treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva, no nažalost, tri najveće političke opcije ne nude takve ideje.

"Osim političke platforme Možemo, nitko drugi ne spominje uvođenje novih poreza koji ne bi pogađali prosječnog građanina, a mogli bi nadomjestiti potrebno umanjenje PDV-a", navodi se u priopćenju.

Smatraju da Platforma Možemo donosi primjeren okvir porezne politike u kojem se zalažu za ravnomjernije porezno opterećenje i više progresivnosti, uvođenje primjerenog oporezivanja nasljedstva i prebacivanje poreznog tereta na imovinu, što predstavlja zdrav balans između interesa poduzetnika i ostalih građana, između onih koji imaju više i onih koji imaju manje.

"U tom smislu Hrvatskoj je potreban porez na višak nekretnina, porez na internetske divove, zeleni porezi, porez na financijske transakcije privilegiranog bankarskog sektora", poručuju iz Matice.

Tagovi: Matica hrvatskih sindikata, Vilim Ribić, Možemo!
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE