GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić više zabrinuta za situaciju u Đakovu nego u Zadru

Markotić više zabrinuta za situaciju u Đakovu nego u Zadru
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević osvrnula se na novo žarište u Đakovu, situaciju u Zadru te otkrila smatra li da bi premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju nakon susreta sa zaraženim Novakom Đokovićem.

"HZJZ je jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji koji vrijede za sve. Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju.

Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih", rekla je Markotić.

Kazala je kako ni ona ne bi bila danas u samoizolaciji da se našla u sličnoj situaciji.

"Mi smo stalnom kontaktu s bolesnicima i poštujemo stroge kriterije. Epidemiolozi su uvijek odredili koji liječnici nakon sumnjive situacije i bliskog kontakta moraju u samoizolaciju, a koji ne. To je vrlo jednostavno za sve koji žele shvatiti što se medicinski govori", objasnila je.

Na pitanje bi li se ona pozdravila šakom o šaku poput Plenkovića i Đokovića ili ostaje pri pozdravu laktom, rekla je kako su oba pozdrava prihvatljiva ako je riječ o kratkom kontatku, ali bi bilo bolje bez toga te da bi bilo najbolje nakloniti se poput Japanaca.

"Ispred vas bi zaista morao biti jako bolestan čovjek da se teoretski možete razboljeti nakon tako kratkog kontakta", poručila je.

Rekla je i kako se mora vidjeti koji su sve kontakti bili od Novaka Đokovića te će epidemiolozi postupati isto prema svima.

"Svi oni koji su medijski eksponirani se moraju maksimalno odgovorno ponašati. Mi se s takvim situacijama svakodnevno susrećemo", rekla je.

Osvrnula se i na situaciju u Đakovu te rekla kako je to puno ozbiljnije od Zadra.

"Radi se o puno osoba u jednom zatvorenom prostoru. Vjerojatno ima i puno starijih i rizičnih osoba i tu će trebati više napora da se ograniči širenje", rekla je.

Upitana znači li da virus slabi obzirom na manji broj hospitaliziranih rekla je kako nema dokaza o tome.

"U međuvremenu smo naučili smo da virus ne leti zrakom nego se širi kapljično. Danas znamo kako neke situacije uz pridržavanje granica, nisu kritične kao što smo mislili prije pet mjeseci", objasnila je.

Na pitanje treba li zatvoriti granice, Markotić je rekla kako o tome odlučuje Stožer te pet šest dana povećanog broja zaraženih poziva na akciju.

"Kad se ponove rizične situacije, uvest ćemo mjere za koje smatramo da su epidemiološki potrebne", zaključila je.

Tagovi: Alemka Markotić, Đakovo, koronavirus, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, samoizolacija,
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE