GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić: Sve je više srednje teških i teških bolesnika

Markotić: Sve je više srednje teških i teških bolesnika
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić razgovarala je s novinarima Dnevnika Nove TV te objasnila pritom zašto oboljele od Covida-19 više neće testirati, kako bi utvrdili jesu li ozdravili. Također, ona je kritizirala švedski model borbe protiv epidemije.

Markotić je, nadalje, istaknula da je Hrvatska još uvijek u "nekakvom standardu zemalja" u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti.

"Međutim, kako epidemija odmiče, sve je više srednje teških i teških bolesnika", kaže Markotić, dodajući da simptoma u svakoj virusnoj bolesti ima više. Covid-19 nije iznimka.

"I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo", kaže Markotić.

Oboljele trenutno liječe simptomatskom terapijom, koja uključuje skidanje temperature i davanje dosta tekućine.

"U bolnici se još pokušava sa šemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim lijekovima", kaže Markotić.

Objasnila je da većinu bolesnika koji mogu kod kuće osigurati izolaciju, a imaju blage simptome bolesti, puštaju kući, dok su u bolnici uglavnom samo teži bolesnici ili oni koji u domu ne mogu osigurati samoizolaciju.

"I svi znaju da se trebaju javiti liječniku ako im se pogorša stanje, i bit će ponovo primljeni u bolnicu", kaže Markotić, dodajući da su oni uvijek u kontaktu sa svojim liječnikom obiteljske medicine. U slučaju da im se stanje pogorša njih se vraća u bolnicu.

Iako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati bila podrazumijevala da je osoba ozdravila, Markotić kaže da kada broj oboljelih još poraste, to više neće biti moguće.

"Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše", kaže Markotić, dodajući da se nakon tih 28 dana takve osobe smatraju zdravima.

Iako su u jeku epidemije u Kini informacije iz te zemlje govorile da se koronavirusom može zaraziti već ozdravljena osoba, Markotić kaže da to ipak nije tako.

"Nema podataka da se virus može vratiti. Takve priče su bile iz Kine, no prije nego što se znalo da se virus može zadržati u nosu. To nije bila ponovna infekcija nego bolest nije bila završena. Upravo zahvaljujući novim spoznajama određeno je da ljudi budu četiri tjedna u izolaciji", objasnila je Markotić.

Također, ona razbija mit da virus ubija samo stare. Kaže da ne znači da će svi mladi ozdraviti, kao ni da će svi stariji bolesnici umrijeti. Na to utječe puno faktora, među ostalim i količina virusa koji su zaražene osobe primile.

Za razliku od većine zemalja, Švedska nije posegnula za drastičnim metodama suzbijanja epidemije. Markotić ne misli da su Šveđani dobro postupili.

"Ne pratim baš njihov sustav u detalje. Ali uzmimo da Hrvatska ima četiri, a Švedska oko 10 milijuna stanovnika. Činjenica je da Švedska ima 20 puta više umrlih, pa vi sami zaključite što to znači", kaže Markotić.

Činjenica je da i Švedska sada ipak uvodi mjere zabrane okupljanja. "Oni su se odlučili za sporije uvođenje mjera. Koja će cijena toga biti, vidjet ćemo", kaže Markotić.

Tagovi: Alenka Markotić, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE