GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić poslala poruku građanima juga Hrvatske

Markotić poslala poruku građanima juga Hrvatske
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić komentirala je trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Na pitanje ima li mjesta panici, s obzirom da smo zabilježili 96 novozaraženih u 24 sata u Hrvatskoj, Markotić je odgovorila da "nije potrebna panika".

"Panika je nešto negativno, ali treba biti razuman. Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio taj veći broj. Dvije stvari smo identificirali. Putovanje u Tursku i porast na jugu Hrvatske", kazala je Markotić u RTL-u Danas i ponovila molbu građanima, posebno sada onima na jugu, da se pridržavaju svih mjera zaštite.

"Drugačije ne možemo štititi ovaj sustav koji smo svi zajedno jako dobro štitili dosad", rekla je Markotić i dodala da se veliki broj ljudi "vrlo pametno i dobro" pridržava mjera.

"Kontinuirano apeliramo na one koji još misle da se to događa nekom drugom i da se njima neće dogoditi, da to nije tako. Štitimo sebe - štitimo druge", rekla je Markotić. Na respiratoru je u Hrvatskoj 34 pacijenata, a među onima na Klinici Fran Mihaljević više je muškaraca, malo manje od trećine je u mlađe-srednjoj životnoj dobi.

"No oni su ili pretili ili imaju još neke kronične bolesti. To je uvijek rizik. A pušači? Definitivno. Ako ste ikada pogledali njihova pluća na YouTubeu ili na nekakvim drugim slikama, bit će vam jasno zašto su oni u velikom riziku. U većem su riziku i od obolijevanja jer kažemo da treba prati ruke i ne treba se dirati po licu. Automatski, kad pušite, dotičete usta i nos, i veća je šansa da prenesete infekciju", rekla je Markotić.

Kazala je da nije neuobičajeno da među zaraženima ima i djece i mlađih osoba. "Kad je epidemija krenula u Kini, dugo vremena nije bilo oboljelih među djecom. Sada ima u svijetu, ali i u Hrvatskoj, nešto oboljelih. Na sreću, uglavnom su to, ipak, sve jako blagi oblici bolesti. Nadamo se da taj postotak neće značajnije rasti i da će bolest i dalje biti blaga prema djeci", kazala je Markotić.

Na pitanje pomaže li inhaliranje protiv virusa, Markotić je kazala da inhaliranje ne može riješiti virus. "Ali održavanje higijene sluznica i normalne vlage u prostorima gdje živite može pomoći da sluznice ostanu zdravije i bolje i da su manje podložne infekciji. No, to sigurno neće spriječiti infekciju", rekla je.


"Sve ovo mi jako sliči na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Dosta je to igra živaca. Kako smo vidjeli Hrvati su pobjeđivali jako dobro u produžecima i u penalima. Ali znate koliko to živaca košta. Voljela bih da mi to ne radimo i da pobijedimo u onih 90 minuta", kazala je i poslala posebnu poruku građanima s juga.

"Mislim da bi to svi zajedno mogli jako dobro odraditi, s obzirom da se širi bolest na jugu: Ajde neka se strpe i neka pokušaju spriječiti da se širi korona, a onda ćemo mi svi furešti zajedno s njima na naše more i na nećemo izgubiti sezonu. Barem će je Hrvati popuniti", kazala je Markotić u RTL-u Danas te dodala da smo dobri u ovoj utakmici i da ćemo moći biti prezadovoljni ako i u ovoj utakmici na kraju budemo drugi na svijetu.

Tagovi: Alemka Markotić, koronavirus, jug Hrvatske, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, samoizolacija,
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE