GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mario Petrović: Ovo je veliki korak Hrvatske prema centru

Mario Petrović: Ovo je veliki korak Hrvatske prema centru
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Hrvatska je zakoračila prema centru, a Andrej Plenković je novi/stari premijer. Realnost će biti brzo sastavljanje Vlade i to bez velikih ucjena kojih smo se naslušali u kampanji. Vidljivo je to jasno iz rezultata ovih izbora u kojima je upravo Plenković potopio Bernardićev brod nazvan Restart - kaže komunikacijski stručnjak Mario Petrović, direktor "Millenium promocije".

- Plenković je dobio izbore upravo na toj centrističkoj politici, ali više u smislu centrističke real-politike sigurnosti, a manje u nekom ideološkom smislu. No očito je da je Plenković lišen desničarenja i velikih ideoloških prijepora odveo HDZ u pobjedu upravo zbog te i takve politike, a koju je prepoznalo kao pobjedničku najveći broj građana Hrvatske.

Petrović smatra kako je jedna bitna činjenica važna za HDZ, a ta je da je Jandroković kao šef izbornih stožera HDZ-a odradio odličan posao na terenu i jako dobro mobilizirao biračko tijelo HDZ-a, što je u konačnici donijelo ovako veliku razliku između HDZ-a i Restarta.

- Teza o tome da se Hrvatska politika smješta prema centru lako je obranjiva. Plenković je zadnjih nekoliko godina pozicionirao HDZ u desni centar, a prilično daleko od teške desnice. Da vodi ispravnu politiku pokazali su birači koji su HDZ-u dali najviše mandata još od daleke 2003. godine. Po tome će Plenković ući u hrvatsku političku povijest kao izrazito uspješan političar, predsjednik Vlade i jedan od najjačih predsjednik HDZ-a - kaže Petrović za Slobodnu Dalmaciju.

- Na drugoj strani spektra imamo također političare i stranke koje se može smjestiti u politički centar ili lijevi centar, a tu možemo prije svega pozicionirati Pametno, Fokus i Stranku s imenom i prezimenom i njihove čelnike. Ali i HNS s jednim mandatom koji će očito jedini proći u Sabor od svih rubnih opcija.

Još je jedna činjenica važna za buduću političku scenu u Hrvatskoj, a to je nova opcija na ljevici koja se pojavila kroz pokret Možemo!, smatra Petrović.

- Njezin čelnik Tomašević prometnuo se u novo lice hrvatske lijeve politike, a već sutra i u najozbiljnijeg kandidata za novog gradonačelnika Zagreba. I na kraju treba reći da su se čelnici stranaka sudarili s realnošću stvarnih glasova koje su im dodijelili građani. Mnoge opcije su nestale i teško će se vratiti... Neki će to prihvatiti i krenuti se baviti ozbiljnim političkim ili nekim drugim poslom, a neki će još dugo razmišljati gdje su pogriješili...

Tagovi: Mario Petrović, Millenium promocija, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Tomislav Tomašević, Možemo!
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE