GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marija Mitrović: Smanjenje neizvesnosti u društvu doprineće rastu filantropije

Marija Mitrović: Smanjenje neizvesnosti u društvu doprineće rastu filantropije
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 19:00
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Pre nekoliko nedelja Trag fondacija objavila je početak konkursa za trinaestu VIRTUS nagradu za filantropiju.

Cilj ove prestižne nagrade je da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince koji su tokom prethodne godine podržali inicijative za opšte dobro na najdugoročnijii najefektniji način. O tome, ali  i filantropiji u širem smislu  razgovaramo sa Marijom Mitrović, direktorkom za filantropiju i partnerstva Trag fondacije.

SEEbiz: Kako ste došli na ideju da organizujete VIRTUS nagradu? 

Mitrović: Trag fondacija se razvojem filantropije bavi od svog osnivanja, 2004. godine. Interesovanje za ovu oblast potiče od naše težnje da organizacije civilnog društva sa kojima radimo i koje podržavamo učinimo održivijim, nezavisnijim i fleksibilnijim i da ih preusmerimo, sa međunarodnih i budžetskih izvora finansiranja, na podršku pojedinaca i preduzeća u njihovoj lokalnoj zajednici. Praćenjem ove oblasti, ustanovili smo da postoje brojni primeri individualne i korporativne filantropije u Srbiji, koji zaslužuju da budu javno istaknuti i nagrađeni. Motiv za pokretanje nagrade je bila i želja da, kroz isticanje dobrih primera, podstaknemo što širi krug pojedinaca i poslovnih subjekata da se uključe u filantropske inicijative i da ih podrže.  Svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na internet stranici VIRTUS nagrade, a rok za prijave je 20. februar ove godine.

SEEbiz: Sada posle trinaest godina da li se situacija u Srbiji promenila kada je u pitanju filantropija?

Mitrović: U vreme pokretanja nagrade, korporativna filantropija je uglavnom bila zastupljena među velikim, stranim kompanijama prisutnim u Srbiji. Danas filantropske inicijative pokreću i domaće kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, za koja verujem da su trenutno među najvećim darodavcima u Srbiji. Ohrabruje i sve veći broj partnerstava između poslovnog i neprofitnog sektora, jer je ovakav pristup pokazao najbolje i najdugoročnije rezultate u zajednicama. Istraživanje javnog mnjenja koje je Trag fondacija sprovela krajem 2018. godine pokazuje i veliki napredak u individualnoj filantropiji jer je preko 64% građana istaklo da je spremno da donira u budućnosti i da mnogo više veruje u značaj svojih donacija, ako se one udruže sa donacijama ostalih građana. 

SEEbiz: Ko je bio dobitnik nagrade za mladog filantropa i kakav doprinos je ostvario?

Mitrović: Za ovu nagradu žiri je prošle godine Stefana Nikolića iz Vršca koji je tokom 2018. godine organizovao akciju „Humanitarna kafa“ u ugostiteljskim objektima širom Vršca i Novog Sada. Ovi ugostiteljski objekti su se tog dana odricali zarade ostvarene prodajom kafe, tako da je Stefan uspeo da prikupi 500.000 dinara, a prikupljeni novac je doniran Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR. 

SEEbiz: Na koji način se mogu postići dugoročniji rezultati?

Mitrović: Način da inicijative od opšteg značaja koje postižu dugoročne efekte dobiju na značaju u očima građana i pokretača akcija je medijska propraćenost tokom čitavog njihovog trajanja. Istraživanje, koje je za 2018. godinu za Trag fondaciju sproveo IPSOS, pokazuje nam da je javnost koja je obaveštena o napretku akcije koju podržava, načinima na koji su upotrebljena donirana sredstva, kao i krajnjem ishodu te akcije, zadovoljnija svojim doprinosom i spremnija da ponovi angažman. Kada bi se umanjio osećaj neizvesnosti koji prati davanje za opšte dobro, oblast filantropskih davanja bila bi značajno unapređena u Srbiji.

Tagovi: Marija Mitrović, Trag fondacija, filantropija
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping: Epidemija koronavirusa najozbiljnija zdravstvena kriza od 1949.
UPOZORENJE
Xi Jinping: Epidemija koronavirusa najozbiljnija zdravstvena kriza od 1949.
PEKING - Epidemija koronavirusa najozbiljnija je zdravstvena kriza koja je pogodila Kinu od uspostavljanja komunističkog režima 1949. godine, izjavio je danas kineski predsjednik Xi Jinping.
Slovenija preporučuje oprez zbog koronavirusa na sjeveru Italije
PREPORUKE
Slovenija preporučuje oprez zbog koronavirusa na sjeveru Italije
LJUBLJANA - Slovenija je svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila oprez zbog pojave koronavirusa u nekim pokrajinama na sjeveru te zemlje zadnjih dana.
Dvoje hospitaliziranih u riječkom KBC-u nije zaraženo koronavirusom
DOBRE VIJESTI
Dvoje hospitaliziranih u riječkom KBC-u nije zaraženo koronavirusom
RIJEKA - Na Kliniku za infektivne bolesti KBC-a Rijeka jučer je u izolaciju smješteno dvoje pacijenatazbog respiratornih smetnji i sumnjivih simptoma.
Vučić o kritikama na naoružavanje Srbije: A što su sve prodali Hrvatskoj...
REAKCIJE
Vučić o kritikama na naoružavanje Srbije: A što su sve prodali Hrvatskoj...
BEOGRAD - Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako nema sumnje da će se Srbija naći pod pojačanim pritiskom zbog kupnje ruskog sustava za protuzračnu obranu Pancir S1, ali ne vjeruje da će zbog toga biti na udaru američkih sankcija jer kupnja nije bila tajna.
Koronavirus se širi Italijom: Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole
PROBLEMI
Koronavirus se širi Italijom: Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole
VENECIJA - Lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih u Lombardiji i Venetu već su zatvorile škole i zabranile sva javna događanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE