GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malus o Pompeovim porukama: Plenković je kupio malo vremena

Malus o Pompeovim porukama: Plenković je kupio malo vremena
KINA-HRVATSKA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 23:16
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Pompeove su poruke očekivane, mislio sam da će njegov nastup biti i oštriji s obzirom da smo iz neslužbenih diplomatskih izvora ovih dana mogli čuti kako su pritisci SAD-a jaki. Međutim, očigledno je Vlada našla način da im ne podlegne. Uostalom, to što je Pompeo izrekao u Dubrovniku, rekao je i na brojnim drugim europskim adresama i nije iznenađenje – kaže Siniša Malus, komunikacijski menadžer CSEBA-e.

Malus se osvrnuo na kritike koje je Pompeo uputio u vezi kineske telekomunikacijske tvrtke Huaweija, koja sudjeluje u izgradnji 5G mreže u svijetu, a za koju Amerikanci tvrde kako će predati podatke Pekingu te će ih ovaj koristiti za špijunažu.

- Vezano za 5G mrežu, u nas je specifično da s tim u vezi nismo otišli jako daleko tako da Huawei još nije došao u poziciju da ovdje nešto radi. Što se tiče te tvrtke, najuravnoteženiji pristup imaju Nijemci koji Huawei nisu htjeli unaprijed odbaciti jer je njihova tehnika najbolja. Kada već lobira protiv Huaweija, neka Pompeo ponudi drugo rješenje. Ali, alternativa je ništa – komentira Malus za Slobodnu Dalmaciju.

Na upit mogu li u ovakvom ozračju u pitanje doći projekti koje Hrvatska i Kina dogovaraju ili namjeravaju ugovoriti, Malus kaže:

- Takvo je vrijeme da sve može doći u pitanje. Međutim, postoje projekti u koje su Kinezi već ušli i s te strane ne bi trebalo biti problema – ističe on.

U vremenu koje je pred nama vjerujem da će se pritisci od strane SAD-a nastaviti, dodaje, tražit će jasnije opredjeljenje između njih i Kineza i bit će teško izbjeći odluku na tragu pripadnosti euroatlantskim integracijama.

- Međutim, tu bi važnu ulogu mogli imati skori američki izbori i njihov ishod. Ako dođe do promjene, koliko god američka politika bila stabilna, odnos SAD-a prema svijetu bit će drukčiji. Mislim da je tu Plenković kupio malo vremena – ističe Malus.

Na pitanje treba li se Hrvatska striktno opredijeliti između ove dvije velike sile, odgovara:

- Ne. Ne živimo u vrijeme hladnog rata i globalnog sukoba u kojemu je Kina neprijatelj zapadnog svijeta. Naprotiv, s njima modele suradnje razvijaju i Italija i Mađarska i Grčka i Njemačka. Sada nešto manje, dijelom i zbog korone – kaže Siniša Malus.

Upravo to je teren koji bi kineske investicije mogao usporiti.

„Činjenica je da će upravo zbog širenja koronavirusa po cijelom svijetu Kina teže raditi poslove unutar Europske unije. Sudjelovanje na tenderima bit će puno složenije nego dosad. Neke tendere, poput Pelješkog mosta, danas bi Kinezima bilo puno teže dobiti, među ostalim i zbog velikih pritisaka od strane kompanija sa zapada“, ističe Siniša Malus.

Tagovi: odnosi Kine i Hrvatske, kineske investicije, Huawei, Pelješki most, Mike Pompeo, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE