GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron se sastaje s Milanovićem, polaže vijenac kod Spomenika domovini, a ručat će sa zanimljivim imenima

Macron se sastaje s Milanovićem, polaže vijenac kod Spomenika domovini, a ručat će sa zanimljivim imenima
POSJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primit će francuskog predsjednika u četvrtak ujutro na Pantovčaku sa svim državnim počastima, a prije odlaska u Banske dvore, Emmanuel Macron će u društvu Andreja Plenkovića položiti vijenac kod Spomenika domovini.

Francuski predsjednik sam je izrazio želju odati počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

Potom je predviđen sastanak u Banskim dvorima, nakon kojeg će premijer Plenković i predsjednik Macron potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea. Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će konferenciju za medije.

Oni su se sastali još jučer, gdje su u društvu užeg kruga ministara večer proveli u restoranu Gallo.

O svemu je Plenković napisao na Twitteru da mu je drago što ima priliku ugostiti Macrona koji boravi u prvom službenom posjetu.

'Želimo osnažiti partnerstvo te stvoriti preduvjete za povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. Hrvatska cijeni podršku Francuske na putu prema Schengenu i eurozoni. Večeras razgovaramo i o stanju na jugoistoku Europe, Strateškom kompasu EU, migracijama i zaštiti granice, kao i suradnji u energetici te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena COP26', poručio je hrvatski premijer.

Oko 13 sati premijeru Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavit će na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.

Francuski predsjednik će prije odlaska iz Zagreba biti na ručku s uzvanicima iz javnog, kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i sportskog života koji su na neki način povezani s njegovom zemljom.

Među uzvanicima je Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava.

Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik Vatrenih koji su u Francuskoj 1998. došli do bronce.

Na svečanom ručku će, po pisanju medija, biti Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssièren u lipnju ove godine uručio je Kesoviji prestižno odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti, a ranije, 1999., francusko ministarstvo kulture odlikovalo ju je Vitezom reda umjetnosti i književnosti.

Foto: Igor Kralj, Pixsell

Tagovi: Emmanuel Macron, Ćiro Blažević, Tereza Kesovija, Zoran Milanović, Andrej Plenković, avioni Rafale, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE