GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron dolazi u Hrvatsku potpisati ugovor za Rafale

Macron dolazi u Hrvatsku potpisati ugovor za Rafale
VAŽAN POSJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 21:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Francuski predsjednik dolazi u posjet Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 24. i 25. studenog. Prvi je to bilateralni posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj od osamostaljenja. Tito je silno htio susret s De Gaulleom, ali to francuski general nikad nije prihvatio.

Kroz Hrvatsku je, a bolje da nije, u lipnju 1992. godine prošao François Adrien Mitterrand na putu za Sarajevo gdje je onemogućio deblokadu toga grada i omogućio četverogodišnju opsadu. Pa na duši nosi sve poginule građanke i građane Sarajeva tijekom blokade.

Predsjednik Jacques Chirac je došao u Zagreb 2000. godine na summit EU, ali to je bio multilateralni posjet.

Macron stiže neposredno prije početka francuskog predsjedanja EU, u prvoj polovici iduće godine. Elizejska palača u najavi navodi da će posjet "rezultirati potpisom strateškog partnerstva i sporazuma vlada o finalizaciji isporuke Rafalea Hrvatskoj", piše Jutarnji list.

Upravo se vojna suradnja prometnula u jedan od vodećih segmenata strateških odnosa Pariza i Zagreba. Odabirom Rafala Hrvatska se strateški i vojno čvrsto povezala s Francuskom. Osim borbenih zrakoplova, ministar obrane Mario Banožić je prije nekoliko dana u Bruxellesu potpisao ulazak Hrvatske u projekt "AIR POWER" čiji je nositeljica, u sklopu programa PESCO, obrambene suradnje na razini EU, Francuska, a članice su države koje koriste Rafale avion.

Stalna strukturirana suradnja na području obrane (PESCO) uspostavljena je 2017. godine s ciljem osnaživanja obrambenih kapaciteta zajedničkim ulaganjem. Mogućnost uspostave stalne strukturirane suradnje u području obrambene sigurnosti i obrambene politike uvedena je Ugovorom iz Lisabona.

Njome se za niz država članica EU predviđa mogućnost uže suradnje u području sigurnosti i obrane. Sudjelovanje je dobrovoljno i državama koje se odluče sudjelovati omogućuje zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte ili jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga.

Tagovi: Emmanuel Macron, Andrej Plenković, Mario Banmožić, Jacquec Chirac, Charles de Gaulle, avioni Rafale, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE