GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 09:00
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prijenosa virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca.

Prema studiji čiji su rezultati u srijedu objavljeni na internetskoj stranici časopisa Science, i feretke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid -19.

Psi, kokoši, svinje i patke nisu izgledni kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su znanstvenici nakon dvomjesečne studije.

Cilj studije bio je otkriti koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju cjepiva za borbu protiv pandemije Covida - 19, koja je odnijela 90-ak tisuća ljudskih života u svijetu od prosinca 2019. kad se pojavila u Kini.

Vjeruje se da se SARS-CoV-2 proširio na ljude sa šišmiša. Osim nekoliko slučajeva zaraze mački i pasa, do sada nema nekih dokaza da kućni ljubimci mogu biti kliconoše.

U nedjelju je testiranje pokazalo da je tigrica u zoološkom vrtu u njujorškom Bronxu, koja je počela suho kašljati i izgubila je apetit nakon kontakta sa zaraženim čuvarom, pozitivna na koronavirus.

Istraživanje provedeno u Kini u siječnju i veljači pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su ih znanstvenici pokušali zaraziti unošenjem virusa putem nosa.

Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crijevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

"Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti COVID-19 kod ljudi", navode autori istraživanja.

Kod feretki je virus otkriven u gornjem dijelu dišnog sustava no nije izazvao teške simptome.

Testiranje pasa na antitijela pokazalo je da imaju manje izgleda zaraziti se, a svinje, kokoši i patke iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.

"To je i zanimljivo i nije previše iznenađujuće s obzirom na izvornu epidemiju SARS-a u kojoj su cibetke možda bile jedan od prenositelja epidemije virusa na ljude", kaže Daniel Kuritzkes, voditelj odjela zaraznih bolesti iz bostonske bolnice Brigham and Women's.

"Ovo istraživanje podupire preporuke da se ljudi koji boluju od Covida-19 trebaju izolirati ne samo od svih ukućana nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi prenijeli virus na ljubimce, naročito mačke", kaže on.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kazala je da na temelju dosadašnjih dokaza "nema razloga vjerovati da kućni ljubimci igraju ulogu u prijenosu virusa na čovjeka, ali ih čovjek može zaraziti".

Glavni epidemiolog WHO-a Mike Ryan pozvao je ljude da se ne iskaljuju na životinjama zbog epidemije koja je pogodila čovjeka.

"To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa s poštovanjem i ljubaznosti. Oni su žrtve poput svih nas", poručio je.

Tagovi: mačke, koronavirus, psi, svinje, Svjetska zdravstvena organizacija, časopis Science
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
APSURDI
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
ZAGREB - Doista nevjerojatan slučaj iz Zagreba osvanuo je danas na društvenim mrežama.
Capak: Djeca će ići u školu
JASNA PORUKA
Capak: Djeca će ići u školu
ZAGREB - "Mi sada imamo dobru epidemiološku situaciju, naše brojke su male i trend brojeva nam je u padu i sada bi djeca normalno trebala, mogla i morala ići u školu", izjavio je Capak.
Libanonska vlada podnijela ostavku
EPILOG
Libanonska vlada podnijela ostavku
BEJRUT - Libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak je objavio ostavku svoje vlade, nakon kritika javnosti zbog lošeg upravljanja državom prije i nakon eksplozije koja je razorila Bejrut.
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
NEREDI
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
CHICAGO - Policajci u Chicagu otvorili su vatru na pljačkaše i uhitili više od 100 huligana nakon što su u ponedjeljak u velikom broju napali luksuznu trgovačku četvrt, pljačkajući trgovine, razbijajući prozore i sukobljavajući se satima sa snagama reda.
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
POZIV
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da želi da susjedna Bjelorusija ponovno aktivira zamrznute planove za tješnju integraciju s Rusijom nakon nove izborne pobjede dugogodišnjeg bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE