GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lukašenko koristi migrante kao političko oružje, Litva najavljuje izgradnju zida

Lukašenko koristi migrante kao političko oružje, Litva najavljuje izgradnju zida
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 21:33
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
MINSK - Litva gradi zid prema Bjelorusiji i odbija iračke i afričke migrante koji prelaze granicu s Bjelorusijom, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko istodobno je vojsci i policiji zapovjedio da spriječe njihov povratak u Bjelorusiju.

U utorak je Litva zaustavila 180 ljudi koji su pokušali ući u zemlju i poručila da zadržava pravo primjene sile kako bi zaustavila nelegalnu imigraciju. U srijedu je reagirala Europska unija, a dan poslije, u četvrtak, Lukašenko je svojim snagama zapovijedio da "zatvore svaki metar granice", tako da se migranti nisu mogli iz Litve vratiti u Bjelorusiju, piše Jutarnji list.

Optužili su Litvu da nastavlja prisiljavati migrante na prelazak bjeloruske granice i objavili da su onemogućili pokušaj "agresivnog uklanjanja osam migranata". Litva je u Bjelorusiju protjerala iračke imigrante pune ozljeda, optužuju Bjelorusi: među ostalim, imali su pseće ugrize, tako da su morali biti hospitalizirani. Minsk tvrdi da je jedan imigrant preminuo, no Litva to niječe.

Od početka srpnja Litva se suočava s valom iračkih i afričkih migranata koji dolaze preko granice s Bjelorusijom. Dijeli ih 679 kilometara granice bez fizičkih prepreka. Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je EU da pojača pritisak na Bjelorusiju i zemlje poput Iraka, odakle imigranti dolaze, upozoravajući da bi broj ilegalnih prelazaka mogao dosegnuti 10.000 do kraja ljeta. Od početka godine u Litvu je iz Bjelorusije ušlo 4090 migranata, a prošle godine njih 74.

Kako Litva ima samo 2,8 milijuna stanovnika, to je najveći broj migranata po stanovniku u EU, požalio se Landsbergis za Politico. Ovog je tjedna litavska policija objavila videosnimak napravljen iz zraka na kojem se vidi kako bjeloruske granične straže vode velike skupine imigranata do granice s Litvom. Dolazak imigranata intenzivirao se u srpnju: Fabrice Leggeri, izvršni direktor Frontexa, izjavio je da je od 1. siječnja do sredine srpnja bilo 1600 ilegalnih prelazaka iz Bjelorusije u Litvu, ali od toga polovica, oko 800, u prvom tjednu srpnja.

Smatra se da je to odmazda bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za europske sankcije, pooštrene zbog uhićenja disidenta u svibnju, odnosno zbog toga što su bjeloruske vlasti prisilile na slijetanje avion Ryanaira kako bi uhitile disidentskog novinara Romana Protaševiča i njegovu suputnicu Sofiju Sapegu. Europska unija pozvala je u srijedu bjeloruskog predstavnika u Bruxelles na razgovor o sporu na granici.

Lukašenko je nakon toga donio odluku o potpunoj kontroli granica. "Od danas nijedna osoba ne bi trebala kročiti na teritorij Bjelorusije, bilo s juga, bilo sa zapada", poručio je. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i s iračkim je dužnosnicima, među ostalim, razgovarao o ukidanju avionske linije od Bagdada do Minska.

EU je poslao pomoć Litvi, a premijerka Ingrida Šimonytė najavila je gradnju zida na granici s Bjelorusijom.

Litavski ministar Gabrielius Landsbergis rekao je za Politico da Lukašenko koristi migrante kao političko oružje. Imigranti dolaze u Bjelorusiju s nekoliko letova dnevno iz Istanbula i Bagdada u Minsk. Zatim pokušavaju ilegalno prijeći granicu s Litvom kako bi zatražili azil u EU.

Šef Frontexa Fabrice Leggeri izjavio je da su prije u Bjelorusiju dolazili uglavnom migranti iz Iraka, Sirije i Irana, no od srpnja je tu velik broj afričkih državljana, uključujući migrante iz Konga, Gambije, Gvineje, Malija i Senegala. Lukašenkova vlast ohrabrivala je njihov dolazak pozivajući građane niza zemalja da bez vize dođu u Bjelorusiju kako bi se besplatno cijepili protiv koronavirusa.

Bjelorusija je tako pozvala državljane 73 zemlje da dođu u zemlju bez vize i ostanu najviše pet dana kako bi se cijepili protiv covida, rekao je Leggieri, šef europske agencije za kontrolu granica. Osim toga, Landsbergis tvrdi da Lukašenko pregovara o liberalizaciji viznog režima s Pakistanom i o uvođenju letova iz Islamabada, a priprema i slične sporazume s nizom afričkih zemalja. Litva smatra da je riječ o politici ucjene koju bi EU morao strogo sankcionirati.

Tagovi: Aleksander Lukašenko, Bjelorusija, Ingrida Šimonytė, Litva, migranti
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE