GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lubura o bubicama u Holdingu: To smiju samo policija i SOA

Lubura o bubicama u Holdingu: To smiju samo policija i SOA
PRISLUŠKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 15:23
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U Zagrebačkom holdingu u utorak se podigla prašina nakon što se u medijima pojavila informacija da Zagrebački holding planira platiti 190 tisuća kuna za protuprislušni pregled prostorija.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovarajući na pitanja o protuprislušnom pregledu kazao je jučer na redovitoj konferenciji za novinare da je Zagrebački Holding najveće javno poduzeće u Hrvatskoj te da je korporativna sigurnost sastavni dio takvih kompanija – posebno kad se radi o javnim nabavama.

“Kad uzmete u obzir optužnice USKOK-a, svega i svačega je tu bilo. Želimo unaprijediti koporativnu sigurnost kako bi se spriječile nepravilnosti”, rekao je Tomašević.

Iz Grada Zagreba danas poručuju da nema govora o postavljanju prislušnih aparata (buba) u prostorije Zagrebačkog holdinga jer takvo što niti zakonski nije moguće.

Stalni sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura kaže za N1info da mu nije jasno odakle se uopće pojavila informacija da bi u Zagrebačkom holdingu mogli biti postavljeni prislušni uređaji i da je to preozbiljna stvar.

Pitali smo ga i tko uopće ima pravo postavljati prislušne uređaje u poduzećima.

Samo policija i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) ovlaštene postavljati prislušne uređaje te da to mogu raditi samo na temelju sudskog naloga, govori vještak.

Objašnjava da je policiji za provođenje nadzora i snimanja u prostorijama potreban nalog suca istrage nadležnog županijskog suda što je, govori, strogo propisano odredbama Zakona o kaznenom postupku.

“Takva se mjera može odrediti samo za istrage najtežih kaznenih djela i odboravaju se na rok od tri mjeseca s mogućnošću produljenja. SOA, s druge strane, za tajno prikupljanje podataka na temelju Zakona treba dobiti nalog Vrhovnog suda, a takva mjera može trajati do maksimalno četiri mjeseca uz moguće produljenje ako postoji potreba. Iz toga proizlazi da niti gradonačelnik ni predsjednik Uprave Holdinga ne smiju ni na koji način prisluškivati radnike niti narediti postavljanje prislušnih uređaja. Da to učine, direktno bi kršili zakon. Prema Kaznenom zakonu za djelo neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja zapriječena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora”, govori nam Lubura.

Tagovi: Đuro Lubura, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE