GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lozančić: I Plenković i Milanović su na neki način u pravu

Lozančić: I Plenković i Milanović su na neki način u pravu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 14:22
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Danas je u emisiji Točka na Tjedan televizije N1 gostovao bivši ravnatelj SOA-e i savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, Dragan Lozančić.

U emisiji je govorio o aferi Janaf i curenju informacija iz te istrage. Najprije je komentirao prepirke između predsjednika ii premijera rekavši da su zapravo obojica u pravu.

Lozančić, kao savjetnik predsjednika, vjeruje da predsjednik Vlade i predsjednik Republike svakako mogu i moraju surađivati oko nacionalne sigurnosti, čak i kad se spore oko nečega.

"Ustav ih upućuje na to, a to je i njihova moralna i profesionalna obaveza."

Rekao je da će se kad-tad sastati i razgovarati o svemu u četiri oka. Komentirao je potom tko je u pravu, Andrej Plenković kad kaže da on ne smije znati za tajne istrage, ili Zoran Milanović kad kaže da premijer to mora znati, ako je riječ o određenoj razini.

"Na jedan način i jedan i drugi su u pravu. Svaka operacija, svaki operativni rad, od početka do kraja, može se naći u trenutku kad se dođe do jednog podatka koji se treba reći ili jednom ministru ili premijeru ili predsjedniku."

"Ako iz te operacije proizlazi nešto što može utjecati na nacionalnu sigurnost, što može utjecati na sigurnost ili može ugrožavati štićenu osobu, onda ta informacija mora doći u prave ruke", kazao je Lozančić za N1 televiziju.

Pojasnio je potom kako onaj tko vodi operaciju, mora štititi podatke, ali i mora odlučiti tko će dobiti neku informaciju ako za to postoje uvjeti.

"Međutim, nijedna institucija u državi nije otok sam po sebi, ne radi u vakuumu. Je li to SOA, DORH ili Policija, sve te institucije svi su na jednom brodu koji se zove Hrvatska. Interese tog broda, Hrvatske, svi smo dužni štititi, i to često zahtijeva da jedna institucija informira drugu, da informira državnu vlast”, dodaje.

Lozančić je rekao da "DORH jest samostalan", ali da "ima profesionalnu i moralnu obavezu, ako procijeni da mora reći za neku informaciju nekome iz izvršne vlasti, da je onda i kaže". U ovom slučaju on "ne želi ništa prejudicirati, jer nema sve podatke”.

"Ali želim vjerovati da su DORH i Policija donijeli odluke pravovremeno i u pravoj mjeri”, poručio je.

Komentirao je i kako bi vjerojatno sve izgledalo da je SOA saznala za to.

"Ono što mogu reći je, da je informacija došla do SOA-e, o tome da je jedan voditelj strateški važne državne tvrtke involviran u jednu koruptivnu radnju, da bi ta informacija morala pravovremeno doći do izvršitelja, do onoga tko odlučuje da bi se smanjila šteta", dodao je.

Na pitanje bi li SOA izvijestila vladu o tome odgovorio je potvrdno. "Vjerujem da bi SOA obavijestila Vladu o tome", odgovorio je Lozančić.

Rekao je da za takvu odluku nije bitno je li riječ o trenutku prije ili poslije imenovanja na funkciju u strateškoj državnoj tvrtki.

"Ako doznate da netko tko upravlja strateškim interesima Republike Hrvatske, da je korumpiran ili da je pod utjecajima strane države, vi imate profesionalnu i zakonsku obavezu informirati one koji morati donijeti odluku o njemu”, rekao je.

O ovom slučaju, o Draganu Kovačeviću i tajnim izvidima, rekao je da ne zna je li SOA imala saznanja.

"Ali ne vjerujem da je imala saznanje, jer očekivao bih da bi djelovala", kazao je.

Kaže da nema razloga ne vjerovati premijeru.

"Nemam apsolutno nikakvog razloga za nevjerovati premijeru. Vjerujem da nije znao u to vrijeme", odgovorio je.

Za sigurnosne provjere prije imenovanja dužnosnika na neke funkcije, Lozančić je rekao da bi to "moglo biti korisno", ali da tu sam premijer mora odrediti mjeru, jer angažman agenata košta, ali isto tako već i sama provjera nagnat će nekoga tko je svjestan svog položaja da zbog toga odustane od kandidature za to mjesto prije kojega će ga provjeravati.

Za curenje informacija iz istraga rekao je da "to nije dobro za nikoga".

"To nije dobro za istragu, za građane koji gube povjerenje u institucije, za profesionalce koji se trude zaštiti podatke. To je situacija u kojoj svi gube, to je kultura koja se mora promijeniti, koja se može promijeniti političkom voljom izvršne vlasti i institucija... Nemam razumijevanja za curenje takvih podataka", komentirao je i dodao:

"To nas iznutra grize."

Na pitanje bi li trebalo izvijestiti visokog dužnosnika ako se druži s osobom pod tajnim izvidima i tako upadne u mjere, Lozančić je rekao da "tu treba biti pažljiv".

"Ako je netko upao u mjeru, to ne znači da je samim time ugrožen. SOA po zakonu mora štititi štićene osobe. Ako procijenimo da je ugrožen komunikacijom s nekom osobom, onda ih moramo zaštititi. Ima više načina kako se to može napraviti. Ponekad se to može napraviti tako da se ta mjera ne ugrozi", poručio je,

"Treba procijeniti ugrožava li taj kontakt u tom trenutku tu osobu", dodao je.

Lozančić je komentirao i zašto nije izvijestio tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović o tome da je Zdravko Mamić, s kojim se ona družila, pod mjerama, zbog čega ga se i prozivalo.

"Nisam promijenio stav. Ali ne želim komentirati konkretni slučaj. SOA ima nadzor i ako se sumnja da ravnatelj ili bilo koji djelatnik nije napravio nešto što nije bilo u skladu sa zakonom ili nije napravila nešto što se od nje očekivalo, može se staviti pod nadzor", kazao je i objasnio da na kraju te procedure se "izvještava vlast ima li tu kaznene ili neke druge odgovornosti" u SOA-i.

Rekao je i što bi bilo ako bi lanac korupcije išao do vrha vlasti.

"To je hipotetsko pitanje, ali to bi bila državna kriza", kazao je i dodao: "Ne bih se kao ravnatelj volio naći u toj situaciji. Žalim bilo kojeg državnog savjetnika, šefa Policije koji bi se našao u toj situaciji. Svaka bi se osoba u toj situaciji našla u profesionalnoj, moralnoj, etičkoj dilemi."

Što se tiče brifiranja predsjednika ili premijera, Lozančić je rekao da je, iz pozicije ravnatelja SOA-e, "nemoguće brifirati o svemu".

"Međutim, da me predsjednik Vlade ili predsjednik države pita bilo što, vi ste obavezni odgovoriti. Oni u teoriji imaju ekskluzivno pravo znati sve što postoji. Nema te tajne koju ne mogu znati, ako žele", kazao je.

Za sporni klub Dragana Kovačevića u kojem su se, kako se već danima piše, okupljali ministri, suci i drugi istaknuti dužnosnici, Lozančić kaže da je to teško znati.

"Teško je reći je li trebala SOA to znati ili ne. Na neki način je trebala znati." Ono što jest siguran, dodao je, da nije stvar kluba, nego osobe.

"Nije stvar lokacije, nego toga tko se tamo okuplja", kazao je i komentirao je li SOA trebala znati za to slijedom kriminalističkih izvida: "Insinuacija bi bila da SOA treba pratiti Policiju, DORH, što je nonsens”, rekao je i dodao kako on za taj Klub nije znalo.

Na kraju je komentirao i bi li trebali ministri paziti da ne ostavljaju mobitele, kao što se tvrdi da su morali pri ulazu u Kovačevićev klub.

"Ministri bi trebali dobiti briefing kako zaštititi sebe, kako zaštititi komunikaciju i jedna od preporuka je da se ne odvajaju od svog mobitela, osim ako je riječ o službenoj komunikaciji u kojoj to moraju napraviti", zaključio je za N1.

Tagovi: Dragan Lozančić, andrej Plenković, Zoran Milanović, afera Janaf, Dragan Kovačević, Zdravko Mamić, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
Beroš: Epidemiolozi daju i nemoguće, ali imamo pritužbe na liječnike obiteljske medicine
OTKRIĆA
Beroš: Epidemiolozi daju i nemoguće, ali imamo pritužbe na liječnike obiteljske medicine
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je danas pogoršanu situaciju u Hrvatskoj te kazao da je popunjenost KB Dubrava 90,2 posto, ali da se aktivira novi dio u zgradi s još 200 kreveta.
Ravnatelj KB-a Dubrava: Nikoga ne progonimo, kolegica neće dobiti otkaz
REAKCIJE
Ravnatelj KB-a Dubrava: Nikoga ne progonimo, kolegica neće dobiti otkaz
ZAGREB - Ravnatelj KB-a Dubrava izv. prof. dr. sc. Srećko Marušić za Index je istaknuo da se u KB-u Dubrava ne provodi nikakav progon, a posebno se, navodi on, ne progone osobe koje ukazuju na moguće nepravilnosti.
U Hrvatskoj 2378 novih slučajeva, 23 osobe preminule
NOVI PODACI
U Hrvatskoj 2378 novih slučajeva, 23 osobe preminule
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736.
Primorac: Svi pozitivni na koronavirus nisu i infektivni
TVRDNJE
Primorac: Svi pozitivni na koronavirus nisu i infektivni
ZAGREB - Znanstvenik i liječnik Dragan Primorac je napomenuo da svi oni koji su pozitivni na koronavirus nisu i infektivni, a objasnio je i zašto tako misli. Istakao je da postoji velika razlika među pozitivnim nalazima na koronavirus.
Merkel želi zatvoriti sve barove, restorane i fitness centre
ZATVARANJE
Merkel želi zatvoriti sve barove, restorane i fitness centre
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel želi u srijedu s premijerima saveznih pokrajina dogovoriti zatvaranje svih restorana i barova od 4. studenoga kako bi se zaustavilo širenje virusa, a samo bi škole i dječji vrtići radili, stoji u nacrtu prijedloga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE