GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrinčević se oglasio o USKOK-ovoj optužnici

Lovrinčević se oglasio o USKOK-ovoj optužnici
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2024 / 13:19
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Nakon što je USKOK protiv njega podigao optužnicu zbog trgovine utjecajem, bivši posebni savjetnik u Ministarstvu gospodarstva Jurica Lovrinčević kratko je to komentirao za N1.

“Podizanje optužnice je pravo tužitelja i tu nemam što komentirati, a ja sa svoje strane znam da nisam počinio nikakvo kazneno djelo, što tvrdim od početka i što ću na sudu dokazati”, poručio je Jurica Lovrinčević za N1 televiziju.

Ranije smo javili da USKOK u optužnici tvrdi da je Lovrinčević od listopada do 12. prosinca 2023. dok je bio posebni savjetnik u kabinetu ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iskoristio svoj autoritet kako bi izvukao novac iz proračuna.

Planirao je, stoji dalje u optužnici, da se sredstvima državnog budžeta ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan. Sve je trebalo ići preko Mreže TV, odnosno njihovog promidžbenog programa.

Plan je bio, piše USKOK, kroz promidžbene aktivnosti Fonda dio sredstava na temelju neistinite dokumentacije isplatiti upravo toj osobi od Lovrinčevićevog povjerenja.

Uslijedila je kampanja Fonda za informiranje javnosti o dva projekta, a Lovrinčević je, prema optužnici, zatražio da se za oglašavanje angažira i Mreža TV. Ugovor s njima iznosio je 90 tisuća eura.

Ljudi iz Fonda, navodi USKOK, s obzirom na kredibilitet koji je ondašnji posebni savjetnik ministra imao to i prihvaćaju ne znajući pritom stvarni Lovrinčevićev naum.

Nakon toga, posebni savjetnik od te osobe od povjerenja traži da od direktora Mreže TV napravi lažni ugovor i fakture. USKOK ističe da se pri tome cijelo vrijeme pozivao na svoj autoritet, kao i financijski značaj tog poslovnog angažmana za samu TV kuću.

Lažne fakture trebale su biti plaćene, iako ne bi bile odrađene, a dio novca u gotovini je trebao biti predan osobi od Lovrinčevićevog povjerenja. Nakon toga je ta osoba angažira tvrtku koja je odista i fabricirala poslovnu dokumentaciju kao podlogu za izvlačene novca, a sporni račun je ispostavljen 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene, priopćio je USKOK. I isplata je na kraju stopirana tako da novac nije izvučen.

Tagovi: lovrinčević, uskok, optužnica, mreža
PROČITAJ I OVO
Stranka Giorgije Meloni glasala protiv Von der Leyen
POST FESTUM
Stranka Giorgije Meloni glasala protiv Von der Leyen
RIM - Stranka Braća Italije talijanske premijerke Giorgie Meloni glasala je protiv drugog mandata Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije, rekao je u četvrtak član konzervativne skupine u Europskom parlamentu.
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
NOVI MANDAT
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
STRASBOURG - Europski parlament u četvrtak je tajnim glasanjem potvrdio novi mandat predsjednice Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
TRAGEDIJA
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
LOZNICA - Na pripadnike policije u sredu uveče je ispaljeno nekoliko hitaca. Poginuo je jedan policajac, drugi je teško ranjen, potvrdio je ministar Ivica Dačić. Pucnjava se dogodila noćаs, oko 00.55 čаsovа u Loznici.
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
EUROPSKI PARLAMENT
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
BRUXELLES - Europski parlament danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati jednu od najvažnijih odluka - dodjelu novog mandata na čelu Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
BOLJI ŽIVOT
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
ZAGREB - Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je jedna studija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE