GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrić: Novih vrtića u Zagrebu nema, a zbog nesposobnosti gradskih vlasti neće ih ni biti

Lovrić: Novih vrtića u Zagrebu nema, a zbog nesposobnosti gradskih vlasti neće ih ni biti
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 11:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže kako će zbog ukidanja mjere "Roditelj odgojitelj" od 1. svibnja u zagrebačke vrtiće trebati upisati dodatnih šest tisuća djece za koje u vrtićima jednostavno nema mjesta.

Premda su sve donedavno u Gradu tvrdili da slobodnih mjesta ima, sada je očito da tome nije tako. Iako su iz gradskih struktura govorili o kompenzacijskim mjerama, u gotovo godinu dana nisu učinili ništa.

Nova gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec, obećala je ove godine izgraditi četiri vrtića u Gradu Zagrebu. Već se sada sa sigurnošću može ustvrditi kako neće izgraditi niti jedan.

- Iako sam im kao bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje ostavio dvanaest gotovih projekata za izgradnju dvanaest novih vrtića i za većinu kojih je prije promjene vlasti bio pokrenut postupak javne nabave, nova vlast nije uspjela učiniti apsolutno ništa u proteklih gotovo godinu dana, kaže Lovrić.

Pogotovo iz razloga što se sve ovo moguće financirati iz europskih sredstava, a ja sam ih upravo tako i pripremio i predao gradonačelniku Tomaševiću, poručuje Lovrić.

Radi se o ovih dvanaest vrtića: DV Kašina, DV Ivane Brlić Mažuranić, DV Odranski Obrež, DV Sesvetski Kraljevac, DV Žitnjak, DV Ivanja Reka, DV Malešnica, DV Sveta Klara, DV Borovje, DV Dubec, DV Prečko i DV Veliko Polje.

Umjesto da ugovore i započnu izgradnju, gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomaševićem ovih je dana poništila postupak javne nabave za dječji vrtić Žitnjak jer u jedanaest mjeseci nisu htjeli ili nisu znali ugovoriti radove pa su svi ponuditelji (njih šest) odustali od svojih ponuda

Razlog je, dakako, poskupljenje građevinskog materijala koje značajno utječe i na cijenu građevinskih radova. Ponuditelji jednostavno više ne žele izvršiti poslove prema ugovorenim cijenama. Da stvar bude i gora, Grad je propustio naplatiti jamstvo ponuditelja u ukupnom iznosu od čak tri milijuna kuna, čime su izravno oštetili gradski proračun.

- Primjera radi, navodim DV Žitnjak za koji smo natječaj za radove raspisali, za koje su ponude otvorene 9. travnja prošle godine. Umjesto da se odluka donese u lipnju ili srpnju jer je bilo šest pravovaljanih ponuditelja, gradske strukture do danas ništa nisu poduzele. Osim što su poništili natječaj, oštetili su gradski proračun za tri milijuna kuna jer nisu naplatili jamstva, poručuje Lovrić.

- Da su radovi ugovoreni u lipnju/srpnju prošle godine, do danas bi vrtić Žitnjak bio izgrađen, a sad se cijeli postupak mora ponoviti. Ako vrtić na Žitnjaku ikad bude izgrađen, koštat će građane Zagreba dvostruko više od prvotno ugovorene cijene, zaključuje Lovrić.

Fotografija: Boris Šćitar, Pixsell

Tagovi: Ivica Lovrić, vrtići, vrtići u Zagrebu, roditelj odgojitelj, Tomislav tomašević, dječji vrtić Žitnjak
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE