GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Logar: Poboljšani odnosi između Hrvatske i Slovenije

Logar: Poboljšani odnosi između Hrvatske i Slovenije
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2020 / 19:53
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar izjavio je u subotu da vlada koju vodi premijer Janez Janša želi dobre odnose sa svim susjednim državama, te da su i odnosi s Hrvatskom poboljšani iako granični prijepor između dvije države još nije riješen.

"Bez obzira na okolnosti, susjed je susjed i s njim treba imati dobre odnose i oni se trebaju temeljiti na poštovanju, na vladavini prava, ali i na određenoj 'kemiji'", kazao je Logar u razgovoru za subotnje izdanje ljubljanskog "Dela".

Dodao je da "postoje sporna pitanja koja još nisu riješena" ali da su odnosi Ljubljane i Zagreba na određen način "resetirani" u odnosu na ranije i da postoje "međusobno poštovanje i povjerenje".

Logar, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janše, rekao je da je vlada koju je vodio Miro Cerar pred kraj svog mandata podigla tužbu protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude te da je time podijelila slovensku politiku jer za to nije osigurala konsenzus.

Tim je potezom usto izazvala napetosti s Hrvatskom.

"Cerar je to granično pitanje isticao praktično na svim međunarodnim forumima i cijelo se to vrijeme oko pitanja arbitraže nismo pomaknuli ni korak naprijed", rekao je Logar, te dodao da je to izazvalo napetosti u komunikaciji dviju država koje sadašnja vlada smiruje i neriješena pitanja želi riješiti tihom diplomacijom i boljom međusobnom suradnjom.

"Na početku epidemije covida-19 u zraku se osjećalo određeno nepovjerenje koje je dovelo do problema u međunarodnom teretnom prometu, ali smo ta pitanja u suradnji s hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom relativno brzo rješavali.

"Bili smo kooperativni i dobro usklađeni, što je dobro ishodište za slijedeće korake", kazao je Logar. "Epidemija je odnose stavila na novu polaznu točku".

Slovenski šef diplomacije primijetio je da zbog činjenice da Hrvatska u ovom polugodištu predsjedava Vijećem EU-a bilateralna pitanja nije mogla stavljati u fokus te do rješavanja nekih bilateralnih pitanja nije moglo doći. Te stvari tek treba staviti na dnevni red, istaknuo je.

No, Hrvatska je "pred izborima", pa će granično pitanje čekati iduću hrvatsku vladu, kazao je Logar.

Što se tiče odnosa Janšine vlade prema arbitražnoj presudi, Logar je ponovio formulaciju po kojoj je "arbitražna presuda jasna".

"Mi držimo da pravne akte treba poštovati i to je pregovaračka pozicija koja je s naše strane zatvorena, dok je sve ostalo stvar dogovora", dodao je ministar.

Tagovi: Anže Logar, odnosi Hrvatske i Slovenije, Vlada Slovenije, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE