GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lijanoviću ukinuta presuda za gospodarski kriminal, pranje novca i utaju poreza

Lijanoviću ukinuta presuda za gospodarski kriminal, pranje novca i utaju poreza
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2019 / 21:29
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine, odnosno njegov kazneni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju priopćio je danas da je Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom predmetu protiv optuženika Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo rješenje kojim su uvažene žalbe branitelja optuženika Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića.

Povodom žalbi, a primjenom članka 309. Zakona o kaznenom postupku BiH, i u odnosu na optuženike Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Miroslava Čolaka, pravnu osobu Farmer d.o.o. Široki Brijeg, Farmko d.o.o. Široki Brijeg i pravnu osobu Optimum d.o.o. Široki Brijeg, prvostupanjska presuda Suda BiH od 22.10.2018. godine u osuđujućem dijelu je ukinuta, te je određeno održavanje rasprave pred vijećem Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Sud Bosne i Hercegovine prvostupanjskom presudom osudio je na 12 godina zatvora Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg ministra u vladi Federacije BiH i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB). Proglašen je krivim za organizirani kriminal, pranje novca i poreznu utaju, a s njim je osuđeno još osam osoba kao članovi organizirane skupine povezani s tim kaznenim djelima.

Kaznena djela koja im se stavljaju na teret događala su se u razdoblju od 2007. do 2011. godine, a zatim je Jerko Ivanković Lijanović u ožujku 2011. postao zamjenik predsjednika vlade Federacije BiH i ujedno ministar poljoprivrede. Nakon isteka mandata protiv njega je pokrenuto više odvojenih istraga zbog sumnje u zloporabu ovlasti i počinjenja drugih kaznenih djela.

Njegova braća Slavo i Jozo također su bili optuženi za organizirani kriminal, odnosno poreznu utaju i pranje novca, a prvostupanjskom presudom je jedino Jozo oslobođen, dok je Slavi Ivankoviću Lijanoviću prvostupanjski bila izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Prema optužnici, osnivali su tvrtke s minimalnim osnivačkim ulogom od 2000 konvertibilnih maraka koje ne bi plaćale porez, a potom su ih zatvarali i osnivali nove na koje su prenosili imovinu i opremu, dok država nikada nije mogla naplatiti dospjela dugovanja. Tužiteljstvo BiH procijenilo je da su tako oštetili proračun Federacije BiH za najmanje 6,8 milijuna eura.

Tagovi: Sud Bosne i Hercegovine, Jerko Ivanković Lijanović
PROČITAJ I OVO
Iznudio novac od Pauka pa kupio Hondu
RASPLET
Iznudio novac od Pauka pa kupio Hondu
ŠIBENIK - Raspliće se „misterij“ kućne krađe novca unutar obitelji šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.
Hong Kong: 180 uhićenih nakon prosvjeda zbog novog kineskog Zakona o sigurnosti
PROSVJED
Hong Kong: 180 uhićenih nakon prosvjeda zbog novog kineskog Zakona o sigurnosti
HONG KONG – Tisuće prosvjednika na ulicama, suzavci i vodeni topovi te na koncu 180 uhićenih – rezultat su najmasovnijeg ovogodišnjeg sukoba policije i pro-demokratskih prosvjednika u Hong Kongu.
SAD zabranio ulazak u zemlju svim osobama koje su bile u Brazilu
ZABRANE
SAD zabranio ulazak u zemlju svim osobama koje su bile u Brazilu
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o zabrani ulaska u zemlju stranim državljanima koji su u posljednje vrijeme boravili u Brazilu, prenosi Guardian.
Amerikanci tijekom karantene najviše gledali Prijatelje
KARANTENA
Amerikanci tijekom karantene najviše gledali Prijatelje
NEW YORK - Mnogi stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odlučili su se zaštititi i ostati u svojim domovima dok se krizna situacija ne smiri, a stranica Variety prenosi istraživanje koje je pokazalo koje su serije najviše gledali za vrijeme boravka u karanteni.
Prve naznake o učinkovitosti cjepiva moguće najesen
CJEPIVO
Prve naznake o učinkovitosti cjepiva moguće najesen

ŽENEVA - Prve naznake o učinkovitosti potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa moguće su najesen, rekao je izvršni direktor saveza za cjepivo GAVI za švicarski list, dodajući da vjeruje kako cjepivo dugo neće biti dostupno širem stanovništvu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE