GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nakon planina Kopaonik, Stara planina i Fruška gora, kompanija Lidl Srbija je, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistila i Zlatibor i tako završila akciju uklanjanja otpada sa planina Srbije.

Tokom ove četiri velike akcije čišćenja sakupljeno je ukupno 150 džakova otpada, kako komunalnog tako i reciklabilnog, koji je preuzeo i dalje obradio partner specijalizovan za njegovo zbrinjavanje - Ekostar Pak. 

Cilj inicijative čišćenja planina Srbije je očuvanje životne sredine i prirodnih bogatstava koja su u velikoj meri zagađena. Pored čišćenja otpada koji ugrožava našu prirodu, teži se edukaciji građana i podizanju ekološke svesti o tome kako smanjiti otpad koji se proizvodi, kako ga ispravno odložiti i kako ga uspešno reciklirati nakon što se ukloni iz prirode.

„Za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom, vrlo je važno da shvatimo da smo svi odgovorni za njegovo zbrinjavanje – od domaćinstava i privrednih subjekata koji proizvode otpad, javnih komunalnih preduzeća i ovlašćenih sakupljača koji imaju ulogu da taj otpad prikupe, do reciklažnih kompanija koje otpad pretvaraju u novu sirovinu ili proizvod“, istakla je Bojana Perić, direktoka Ekostar Paka, operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

U skladu sa izrekom „Reduce, Reuse, Recycle“ – smanji, ponovo iskoristi i recikliraj, ključno je da se otpad adekvatno zbrinjava, kako bi nakon toga mogao biti iskorišćen kao sirovina za neke nove proizvode.

„Mnogi plastični materijali se mogu ponovo iskoristiti, ako su pravilno razvrstani u kontejnere namenjene za reciklažu. Kod nas još ima puno prostora za unapređenje sistema. Ali, uz malo truda i kroz podršku kompanija, kao što je Lidl Srbija sproveo ove akcije, može se unaprediti svest o problemu i podstaći njegovo rešenje.“, dodala je Bojana Perić.

Proteklog vikenda na Zlatiboru, gde je ujedno i završena akcija čišćenja planina kompanije Lidl Srbija, okupilo se više od 20 volontera koji su u celodnevnoj akciji očistili potez od 1.5 km koji vodi do poznatog izletišta „Spomenik“, sa kojeg je uklonjeno 30 džakova otpada.

Ova akcija je još jedna u nizu društveno odgovornih inicijativa kompanije za implementaciju strategije „REset Plastic“, čija je važna komponenta, između ostalog, i uklanjanje plastičnog otpada. Ekološka strategija „REset Plastic“ je usmerena na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, unapređenje dizajna pakovanja kako bi se smanjio udeo plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike i uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti. Na ovaj način smanjuje se upotreba plastike i zatvara njen krug. Saznajte više na ovom linku

Tagovi: Lidl Srbija, Bojana Perić, REset Plastic, Gorska služba spasavanja, Ekostar Pak, Zlatibor
PROČITAJ I OVO
Dumbović: U Petrinji je nastala anarhija
TOPLI OBROCI
Dumbović: U Petrinji je nastala anarhija
PETRINJA - "Kad pogledamo što se sve radi u našoj kuhinji, možemo biti prezadovoljni kad je u pitanju i hrana i sve što se podijelili. Međutim, stvorila se jedna vrsta male anarhije u smislu da radi i dobiva tko što hoće."
Eksplozija na Kozari putevima: Ima ozlijeđenih, oštećena i zgrada
INCIDENTI
Eksplozija na Kozari putevima: Ima ozlijeđenih, oštećena i zgrada
ZAGREB - Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba oko 12 sati zaprimila je dojavu o eksploziji na adresi Kozari put IV. 193, Zagreb, javio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.
U Hrvatskoj 520 novih slučajeva zaraze, preminulo osam osoba
ZARAZA
U Hrvatskoj 520 novih slučajeva zaraze, preminulo osam osoba
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježeno je 520 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3216.
Gates: U normalu ćemo se vratiti tek na ljeto
PREDVIĐANJA
Gates: U normalu ćemo se vratiti tek na ljeto
NEW YORK - Bill Gates primio je svoju drugu dozu cjepiva protiv korone prije tjedan dana, potvrdio je tijekom intervjua na društvenoj mreži Clubhouse u srijedu.
Potvrđena prva dva slučaja južnoafričkog soja u Hrvatskoj
VIRUS
Potvrđena prva dva slučaja južnoafričkog soja u Hrvatskoj
ZAGREB - Potvrđena su prva dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE