GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nakon planina Kopaonik, Stara planina i Fruška gora, kompanija Lidl Srbija je, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistila i Zlatibor i tako završila akciju uklanjanja otpada sa planina Srbije.

Tokom ove četiri velike akcije čišćenja sakupljeno je ukupno 150 džakova otpada, kako komunalnog tako i reciklabilnog, koji je preuzeo i dalje obradio partner specijalizovan za njegovo zbrinjavanje - Ekostar Pak. 

Cilj inicijative čišćenja planina Srbije je očuvanje životne sredine i prirodnih bogatstava koja su u velikoj meri zagađena. Pored čišćenja otpada koji ugrožava našu prirodu, teži se edukaciji građana i podizanju ekološke svesti o tome kako smanjiti otpad koji se proizvodi, kako ga ispravno odložiti i kako ga uspešno reciklirati nakon što se ukloni iz prirode.

„Za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom, vrlo je važno da shvatimo da smo svi odgovorni za njegovo zbrinjavanje – od domaćinstava i privrednih subjekata koji proizvode otpad, javnih komunalnih preduzeća i ovlašćenih sakupljača koji imaju ulogu da taj otpad prikupe, do reciklažnih kompanija koje otpad pretvaraju u novu sirovinu ili proizvod“, istakla je Bojana Perić, direktoka Ekostar Paka, operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

U skladu sa izrekom „Reduce, Reuse, Recycle“ – smanji, ponovo iskoristi i recikliraj, ključno je da se otpad adekvatno zbrinjava, kako bi nakon toga mogao biti iskorišćen kao sirovina za neke nove proizvode.

„Mnogi plastični materijali se mogu ponovo iskoristiti, ako su pravilno razvrstani u kontejnere namenjene za reciklažu. Kod nas još ima puno prostora za unapređenje sistema. Ali, uz malo truda i kroz podršku kompanija, kao što je Lidl Srbija sproveo ove akcije, može se unaprediti svest o problemu i podstaći njegovo rešenje.“, dodala je Bojana Perić.

Proteklog vikenda na Zlatiboru, gde je ujedno i završena akcija čišćenja planina kompanije Lidl Srbija, okupilo se više od 20 volontera koji su u celodnevnoj akciji očistili potez od 1.5 km koji vodi do poznatog izletišta „Spomenik“, sa kojeg je uklonjeno 30 džakova otpada.

Ova akcija je još jedna u nizu društveno odgovornih inicijativa kompanije za implementaciju strategije „REset Plastic“, čija je važna komponenta, između ostalog, i uklanjanje plastičnog otpada. Ekološka strategija „REset Plastic“ je usmerena na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, unapređenje dizajna pakovanja kako bi se smanjio udeo plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike i uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti. Na ovaj način smanjuje se upotreba plastike i zatvara njen krug. Saznajte više na ovom linku

Tagovi: Lidl Srbija, Bojana Perić, REset Plastic, Gorska služba spasavanja, Ekostar Pak, Zlatibor
PROČITAJ I OVO
Novi krug sankcija EU-a protiv Bjelorusije
SANKCIJE
Novi krug sankcija EU-a protiv Bjelorusije
BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak su uveli sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj oporbi i novinarima.
Institut Gamaleja: Sputnjik V štiti protiv svih varijanti, uključujući deltu
CJEPIVO
Institut Gamaleja: Sputnjik V štiti protiv svih varijanti, uključujući deltu
MOSKVA - Institut koji je proizveo rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V. objavio je u ponedjeljak da to ono štiti protiv svih poznatih varijanti uključujući deltu, odgovornu za eksploziju epidemije u Rusiji.
Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje Zdravka i Zorana Mamića
PROCEDURA
Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje Zdravka i Zorana Mamića
ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku suca istrage tog suda koji je protiv Zdravka i Zorana Mamića u odsutnosti odbio odrediti istražni zatvor, doznaje Hina na sudu.
Macron i Le Pen podbacili na francuskim lokalnim izborima
EPILOG
Macron i Le Pen podbacili na francuskim lokalnim izborima
PARIZ - Preliminarni rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Francuskoj, održanih u nedjelju, pokazuju da predsednik Emmanuel Macron i njegov glavni rival, Marie Le Pen, neće dobiti ono čemu su se nadali u prvom krugu izbora, ocjenjuje danas BBC.
Ugašen požar iznad vojne fabrike Sloboda u Čačku
UZROK NEPOZNAT
Ugašen požar iznad vojne fabrike Sloboda u Čačku
ČAČAK - Požar iznad vojne fabrike Sloboda u Čačku lokalizovan je intervencijom vatrogasnih ekipa sinoć oko 22.00, rečeno je agenicji Beta u nadležnim službama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE