GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Letovi unutar schengenskog prostora uz kontrolu dokumenata

Letovi unutar schengenskog prostora uz kontrolu dokumenata
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 15:14
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Letovi unutar schengenskog prostora do sada su bili tretirani kao domaći letovi. No prema prijedlogu Europske komisije bi se to uskoro trebalo promijeniti.

Na domaćim letovima i letovima unutar šengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja. No uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik Der Spiegel zrakoplovne kompanije bi ubuduće trebale sakupljati tzv. API podatke, dakle informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima.

Iako se prema nacrtu zakona kojeg priprema Europska komisija ne radi o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija nego osoblje zrakoplovnih kompanija, ipak se strahuje da će se na kraju sve svesti na klasičnu "predšengensku" kontrolu s redovima i gubljenjem vremena. "Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas", pesimističan je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. On očekuje da će svi putnici, pa i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Liberalni političar je uvjeren da će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. "Kompanije strahuju da bi otkrivanje problema s dokumentima tek pri ukrcavanju moglo dovesti do velikih zastoja", vjeruje liberalni političar. U tom slučaju kompanijama je mnogo jednostavnije da putnicima jednostavno nalože da dođu ranije kako bi check-in šalteru proveli kontrolu dokumenata. Moglo bi se dogoditi da mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo morati odreći ove povlastice.

Tagovi: Schengenski prostor, Schengen
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE