GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Legalizacija splitskog hotela u fokusu istrage u Ministarstvu graditeljstva

Legalizacija splitskog hotela u fokusu istrage u Ministarstvu graditeljstva
POZADINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2019 / 09:10
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zbog sumnji da je u zamjenu za mito sâm dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda.

Zajedno s njime uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je jedan od bivših čelnika Hypo banke, piše Jutarnji list.

Premda je jučer bilo nemoguće dobiti više detalja o samoj akciji, čija je priprema trajala mjesecima, Jutarnjem listu je potvrđeno da su osumnjičena četvorica muškaraca zbog sumnji na kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja, odnosno davanja mita. Kako, pak, neslužbeno doznajemo policija i USKOK su tijekom akcije koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su snimali osumnjičenike i njihove telefonske razgovore. Tijekom jučerašnjeg dana policija je pretražila stanove osumnjičenika, ali i Bienenfeldov ured u Ministarstvu, odakle su odnijeli dokumentaciju.

Policija i USKOK, prema našim saznanjima, terete Sikiricu, člana Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, da je putem bivšega prokurista Špinuta Bašića te Korice, koji je ranije bio inspektor u navedenome Ministarstvu, s Bienenfeldom dogovorio da mu ovaj u zamjenu za novac pomogne oko legalizacije jednoga djela Ville Harmony. Naime, premda je navedeni hotel prije nekoliko godina dobio građevinsku dozvolu za glavni projekt, Općinski sud u Splitu je 2016., nakon izdavanja građevinske dozvole, umanjio površinu za oko 55 kvadrata. Budući da je hotel izgrađen na punoj površini iz glavnoga projekta, jedan njegov dio bio je ilegalan te nije mogao dobiti uporabnu dozvolu.

Zato su Sikirica i Bašić, prema sumnjama USKOK-a, preko Bienenfelda pokušali iskamčiti pozitivno mišljenje Ministarstva o proširenju, a kojim bi zatim od Grada Splita zatražili uporabnu dozvolu. USKOK sumnja da su Bašić i Sikirica preko Korice dogovorili da Bienenfeld izradi upit koji će zatim Sikirica u ime Špinuta uputiti Ministarstvu, a koji će naposljetku pozitivno ocijeniti sâm Bienenfeld.

Navodno su u telefonskim razgovorima snimljene i Bienenfeldove upute na koga će Špinut nasloviti svoj upit, kako bi ga u Ministarstvu u rad dobio upravo Bienenfeld.

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Jutarnji potvrđuje da je jučer provedena policijska akcija, ali nije znao zbog kojeg zaposlenika ni za što ga se tereti.

I bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su 2012. radili i na priručniku o gradnji i legalizaciji, kaže da joj je ova vijest veliko iznenađenje.

Tagovi: Villa Harmony Bačvice, Josip Bienenfeld, Željko Korica, Janaf, Predrag Štromar, Zoran Sikirica, Borislav Bašić
PROČITAJ I OVO
Bjeloruske vlasti zatvorile utjecajan informativni portal
NESLOBODE
Bjeloruske vlasti zatvorile utjecajan informativni portal
MINSK - Bjeloruske vlasti su u utorak na tri mjeseca zatvorile neovisni informativni portal Tut.by koji aktivno izvještava o prosvjednom pokretu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, što je njegova politička protivnica Svetlana Tihanovska nazvala odlukom protiv "prava na istinu".
Biden objavio svoju poreznu prijavu uoči debate s Trumpom
POTEZI
Biden objavio svoju poreznu prijavu uoči debate s Trumpom
WASHINGTON - Joe Biden je u utorak objavio svoje porezne prijave za 2019., uoči predsjedničke debate s Donaldom Trumpom, koji se našao na meti medija zbog objave informacija o njegovim krajnje malim uplatama poreza i izbjegavanja da objavi svoje porezne prijave.
Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore
RAT
Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore
EREVAN - Armenija i Azerbajdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno Karabah pretvara u puni rat.
Božinović o istragama: Znam koliko trebam znati
ISTRAGE
Božinović o istragama: Znam koliko trebam znati
ZAGREB - Puno posla u aferama koje potresaju Hrvatsku obavlja policija koja danas slavi svoj dan. Ne rade samo to - spašavaju nam živote, ali za to nisu baš dobro plaćeni.
Trut: Opasno da se hitne službe ne mogu dobiti, trebali bismo imati više operatera
PORUKE
Trut: Opasno da se hitne službe ne mogu dobiti, trebali bismo imati više operatera
ZAGREB - Diljem zemlje danas se putem telefona nisu mogli dobiti Hitna pomoć i vatrogasci zbog tehničkih poteškoća na T-com mreži. Problem je sada otklonjen i hitne službe mogu se dobiti na uobičajene telefonske brojeve. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je za N1 da je takva situacija bila opasna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE