GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lavrov napravio važan ustupak Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Lavrov napravio važan ustupak Hrvatskoj i Hrvatima u BiH
RUSIJA-HRVATSKA-BiH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 20:57
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Posjetom Zagrebu, prvim nakon punih 16 godina i 6 dana, kako je precizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov završio je vrlo burnu turneju po zemljama regije, u kojoj je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Lavrov je iskoristio boravak u Zagrebu kako bi poslao jasne poruke o ruskom pogledu na stanje u BiH i na Kosovu te poručio da će ruski balkanski angažman biti dijametralno suprotan najavama promjene u američkoj politici prema ovim prostorima nakon ustoličenja Joea Bidena. Dolazak Lavrova ostat će upamćen po skandalu u Sarajevu, kada su zbog omalovažavanja, kako su kazali, institucija BiH, dva člana predsjedništva, Džaferović i Komšić, odbili susret s Putinovim predstavnikom, pa je i susret u Zagrebu, nosio "BiH pečat", piše Jutarnji list.

Sergej Lavrov tako je dao podršku reformi izbornog zakona u BiH što Hrvatsku te HDZ BiH žulja od zadnjih izbora i pobjede Željka Komšića, uglavnom bošnjačkim glasovima. Može se reći da je Lavrov došao u Zagreb i da "istraži" koliko će Hrvatska, te Hrvati u BiH, podržati (i na koji način) moguće daytonske promjene, koje se najavljuju iz krugova bliskih nadolazećoj američkoj administraciji Joea Bidena. Rusija se tome izričito protivi pa se Lavrovljeva podrška izmjenama izbornog zakona može protumačiti kao ustupak Zagrebu u protivljenju Daytonu 2.

Hrvatski i ruski ministar obraćali su se nježno jedan drugom imenima - Sergej i Gordan.

- Pričali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma, rekao je Lavrov. Isto tako kazao je da "svaki narod mora sam birati svoje predstavnike, posebno kad je riječ o članu predsjedništva", kazao je Lavrov te podržao konstitutivnost triju naroda i nedodirljivost dvaju entiteta. Ponovio je kako se sadašnji Dayton ne smije i ne treba mijenjati.

Kako nam kaže jedan sudionik razgovora, Lavrov je potvrdio važnost ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda te da smo, kako kaže naš sugovornik, „tu na istoj frekvenciji". Prema našem sugovorniku koji je bio uključen u posjet ruskog ministra tu nije riječ o ideološkom nego pravnom suglasju.

- Jednostavno čitamo i podcrtavamo ključne rečenice Daytonskog sporazuma na isti način.

- Rusi inzistiraju na formuli jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kaže naš izvor. Doduše, Lavrov je u Zagrebu zatražio da se ukine institut Visokog međunarodnog predstavnika, koji je po njemu zapravo anakronizam i mehanizam zapadnog protektorata nad BiH.

Zanimljivo je da je na pitanje oko članstva BiH u NATO-u Lavrov prvo kazao kako Rusija nema običaj nekome nešto zabranjivati te da je BiH suverena država koja sama bira svoje strateške prioritete, ali odmah napomenuo da "treba poštovati odluku Republike Srpske o vojnoj neutralnosti", čime je put BiH prema sjevernoatlantskom savezu zapravo nemoguć. (Iz Sarajeva je odmah poručeno da o takvim stvarima ne mogu odlučivati entiteti, nego samo državne institucije). No, Lavrov je nedvosmisleno ovim poručio da će se oslanjati i stajati iza RS-a i Milorada Dodika koristeći ih kao svoj mehanizam utjecaja na BiH i regiju te da preko Dodika mogu onemogućiti i zakočiti bilo kakvu inicijativu koja se odnosi na najavljenu ozbiljnu reviziju Daytona koja dolazi zadnjih dana iz Washingtona i Bruxellesa, ali i približavanju NATO-u, čime bi i ta država zapravo iskliznula iz ruskih ruku.

Tagovi: Sergej Lavrov, Hrvatsi u BiH, Daytonski sporazum, Željko Komšić, Šefik Džaferović
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE