GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: Sladoled je opasniji od cjepiva

Lauc: Sladoled je opasniji od cjepiva
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 21:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poznati hrvatski znanstvenik i profesor Gordan Lauc iznio je zanimljivu tezu za sve oni koji su protivnici cijepljenja, a povodom rezultata istraživanje HRejtinga koje je pokazalo da se 40 posto građana Hrvatske ne želi cijepiti protiv koronavirusa.

"Ako se u trenutku kada je planeta zaustavljena zbog toga što nemamo cjepivo protiv jednog virusa 40% ljudi u Hrvatskoj ne želi cijepiti protiv tog istog virusa morate se zapitati kako je to uopće moguće... Očito je da smo kao društvo negdje pogriješili i da informacije komuniciramo na pogrešan način", napisao je Lauc.

Ističe da se kao sveučilišni profesor kojeg država plaća da obrazuje ljude osjeća obaveznim pridonijeti ublažavanju tog problema zbog čega će u sljedećem periodu biti aktivniji na području edukacije o važnosti i rizicima cijepljenja.

"Nažalost to će izazvati vrlo agresivnu reakciju različitih antivakserskih skupina i lobija, tako da vas molim da ne čitate komentare na moje postove i ne pokušavate raspravljati s raznim lažnim računima, internet trolovima i agresivnim lobistima lažnih vijesti. To je potpuni gubitak vremena. Bolje samo stavite "lajk" ili podijelite post, a ja ću te agresivne zločince naprosto blokirati da više ne zagađuju medijski prostor barem na mom FB zidu (oni koji tvrde da ne treba cijepiti djecu čine veliko zlo na globalnoj razini i stoga ih naprosto treba smatrati zločincima)", dodao je.

On je zatim iznio, kako kaže, vrlo jednostavnu usporedbu sladoleda i cjepiva.

"Mnoge majke se boje cijepiti svoje dijete, no vrlo su rijetke one koje mu se boje kupiti sladoled. Sladoled je zapravo puno opasniji od cjepiva, jer je broj trovanja Salmonelom i komplikacija usljed tog trovanja daleko veći nego što je to kod cijepljenja. Niko vam ne može niti neće garantirati da su cjepiva potpuno sigurna i da su potpuno učinkovita. Potpune garancije ne postoje ni za što, pa niti za to da će sutra ujutro izaći sunce. Život je rizik i stalno moramo preuzimati odgovornost za svoje postupke. Kupujući djetetu sladoled podvrgavamo ga puno većem riziku no kod cijepljenja, a korist od tog sladoleda je neuporedivo manja. Isto tako, onaj tko nam je prodao sladoled, na tom jednom sladoledu zarađuje više nego što onaj tko je proizveo cjepivo zarađuje na toj jednoj dozi cjepiva...", tvrdi Lauc.

Istakao je i da su njegova djeca su uredno cijepljena, te da se i on redovno cijepi protiv gripe.

"Kada bude odobreno cjepivo protiv COVID-19, cijepit ću se i protiv njega", dodao je.

Tagovi: Gordan Lauc, cjepivo, sladoled, cijepljenje, antivakseri
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE