GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: Hrvatska ima jako dobru epidemiološku situaciju

Lauc: Hrvatska ima jako dobru epidemiološku situaciju
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 10:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Znanstvenik Gordan Lauc u razgovoru za HRT kazao je kako će se nove varijante virusa i dalje pojavljivati te da već postoje tisuće varijanti novog koronavirusa. O tome, kaže, treba razmišljati na razini stručne službe koja se time bavi jer doista postoji mogućnost da se pojavi nova varijanta koja će razviti novi i opasniji soj.

"Neke od tisuća varijanti virusa možemo svrstati u kategoriju onih koje nas trebaju brinuti. Trenutačno su takve tri: tzv. britanska, južnoafrička i brazilska", rekao je. Dodao je kako istraživanja zasad pokazuju da je britanska varijanta nešto zaraznija, a postala je dominantna u Velikoj Britaniji i Portugalu, dok u Hrvatskoj vjerojatno postaje dominantna.

"Za čovjeka se time ništa ne mijenja. U trenutku zaraze svi su sojevi za nas jednaki - jednake su i kliničke slike. Odgovor koji smo stekli ili cijepljenjem ili prirodnim imunitetom pokrit će i te nove varijante virusa", istaknuo je Lauc.

"Sve se varijante virusa malo razlikuju. To je kao da imate desetke različitih proteina, malo ih pokidate, a jedan se komadić promijeni. Međutim, imunitet vidi sve one druge. Dosad se nije pokazalo da je jedna od varijanti doista opasna", rekao je.

Osobno, kaže, misli da je razgovor o novim varijantama koronavirusa više stvar medijskog i političkog pritiska nego što je stvarno potrebno brinuti o tim varijantama.

"To koliko mi sekvencioniramo dovoljno je da vidimo je li se nešto strašno dogodilo, a dok se ništa takvo ne dogodi, o tome ne treba razmišljati", kaže.

"U Hrvatskoj smo sada u jako dobroj epidemiološkoj situaciji. Imamo blagi porast zaraze u protekla tri tjedna - oko 20% tjedno rastemo. To znači da se broj slučajeva povećao za gotovo 70%, ali brojevi su još uvijek mali. Zanimljivo je da broj dnevno hospitaliziranih ne raste tim tempom, on je narastao svega za 10%", rekao je.

Smatra da se već polako vidi efekt cijepljenja rizične skupine.

"Onog trenutka kad zaštitimo najstarije mnogo ćemo manje trebati brinuti o svemu", poručio je.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus, britanski soj koronavirusa, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE