GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lalić: Grabar-Kitarović je slična Bandiću

Lalić: Grabar-Kitarović je slična Bandiću
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2018 / 18:34
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - U Newsrooomu N1 televizije sociolog Dražen Lalić komentirao je okretanje nekih stranaka prema desnici, migrantsku krizu te ponašanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Ja mislim da je politička konjuktura na desnici i da razlozi toj pojavi nisu samo u politici nego i u društvu. Očito je da SDP ni na vlasti ni u opoziciji nije uspio zaštitti vrijednosti i interese svoje socijalne baze, prije svega srednji građanski sloj i da dolazi do fragementacije SDP-a što je uzrokovano i situacijom unutar stranke", rekao je Lalić za N1 televiziju.

Dodao je da je u Hrvatskoj do sada većinom postojala bipolarna stranačka struktura.

"Birači ljevice i lijevoga centra su nezadovoljni, očekuje se da će na idućim izborima biti motiviraniji birači s desnice. Njihove teme se nameću. Za Most je to prirodno, a skretanje Živog zida je pokazatelj promjene taktike... Most od kad je ostao bez svoje ljevice, on je ispočetak bio pokret koji je imao desnicu, centar i ljevicu. Kad su Most napustili kapitalci poput Vučetićča, Orepića, kad je počela dominirati desna tradicionalistička struja, Most već dulje vrijeme djeluje kao stranka koji put desnog centra, a koji put radikalne desnice", poručio je sociolog.

Rekao je da je, s druge strane, Živi zid manje stranka, a više pokret. Što se tiče odnosa prema vlasti, oni su anarhisti, misli Lalić i dodaje da ne pokazuju znakove da su spremni preuzeti vlast.

Komentirao je govor Branimira Bunjca na Odboru za vanjsku politiku na kojem se raspravljalo o Marakeškom sporazumu gdje je zastupnik Živog zida govorio o opasnosti od migranata terorista i rekao kako se po pitanju sporazuma slažu s predsjednicom.

"Pokazalo se da se jedan populist iz Živog zida slaže s drugim populistom Kolindom Grabar Kitarović. Ja sam bio kritičan prema prošloj vlasti, ali mislim da su puno transparentnije i efikasnije djelovali u vezi veće i teže izbjegličke krize. Mislim prije svega na Ranka Ostojića. Ova vlast nije učinila dovoljno da bi građanima objasnila da im ne prijeti opasnost od tih izbjeglica, a da i podsjeti naše ljude da smo i sami bili izbjeglice i da su građani Hrvatske bježali od rata, nasilja i slično", rekao je Lalić.

"Zar zaista trebamo sa zemljama koje vode natražnjaci i politički radikali se povezivati. Trebalo bi pitati kakve veze ima program Živog zida s najvećim političarom među tajkunima Donaldom Trumpom. Ova izjava je zabrinjavajuća, ali vjerojatno je dana u skladu s procjenom da se može loviti u mutnome", poručio je.

Komentirajući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović Lalić je rekao da je slična Milanu Bandiću:

"Nema vrijednosti i ideje koju ona ne podržava. Ima razumijevanja za nacističke emigrante u drugim zemljama, a s druge strane je antifašistkinja. Ona mora dobiti pedeset posto plus jedan glas, ali sa Živim zidom je drugačije, to je protestna stranka koja je nastala u vrijeme duboke krize. Po metodama je inovativna, idu na teren, ali tu ne govorimo o metodi, nego o sadržaju i što se tiče poruka koje šalju, imaju skupine na koje pikiraju - slabije obrazovani, gubitnici tranzicije, građani koji su pogođeni krizom, mladi - s njima jako dobro komuniciraju. Načini komuniciranja Pernara na društvenim mrežama imaju izvjesna uspjeha među mladima".

Tagovi: Dražen Lalić, Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Bandić, Živi zid, Ivan Pernar
PROČITAJ I OVO
Pavošević promijenila iskaz, tereti tadašnji vrh HDZ-a
FIMI-MEDIA
Pavošević promijenila iskaz, tereti tadašnji vrh HDZ-a
ZAGREB - Na početku predizborne kampanje HDZ se suočava s nastavkom suđenja u aferi Fimi media u kojoj je stranka optužena kao dio lanca preko kojeg se izvlačio novac iz javnih tvrtki. Danas je obranu iznosila Branka Pavošević, bivša šefica računovodstva HDZ-a, koja je na prvom suđenju bila priznala krivnju. Danas je, pak, promijenila svoj iskaz.
Njemačka: Zabrinjavajući rast zločina prema Židovima
ZABRINUTOST
Njemačka: Zabrinjavajući rast zločina prema Židovima
BERLIN - Udruženje njemačkih sudaca (DRB) pozvalo je u srijedu na nove napore u borbi protiv antisemitizma uoči izvješća o "alarmantnoj" statistici kaznenih djela počinjenih nad Židovima.
Ćorić se ispričao: Ne pratimo novinare
ISPRIKA
Ćorić se ispričao: Ne pratimo novinare

ZAGREB - Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić u emisiji Novi Dan N1 televizije osvrnuo se na jučerašnju izjavu upućenu reporteru Hrvoju Krešiću.

Zagonetni Izraelac koji bi Vučiću trebao doneti pobedu
KREATOR KAMPANJA
Zagonetni Izraelac koji bi Vučiću trebao doneti pobedu
BEOGRAD - Asaf nije ekskluzivno "Vučićev čovek" već je svoje PR znanje iskoristio u političkim kampanjama od Triglava do Karpata.
Kalifornija popušta mjere, otvorena Njujorška burza
OTVARANJE
Kalifornija popušta mjere, otvorena Njujorška burza
NEW YORK - Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE