GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lajčak: Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji

Lajčak: Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - "Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", napisao je posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Twitteru.

On je objavio i tri točke oko kojih su se dvije strane dogovorile.

1. Specijalna policija koja je trenutno raspoređena u Jarinju i Brnjaku povući će se i istodobno će biti uklonjene barikade 2. listopada, s početkom u 8 sati i završetkom ne kasnije od 16 sati. KFOR će se rasporediti na prijelazima Jarinje i Brnjak prije povlačenja i naredna dva tjedna će održavati mir i osigurati slobodu kretanja.

2. Od 4. listopada u 8 sati, počet će se primjenjivati, kao privremena mjera, režim naljepnica koje su dogovorene s EU-om i ostat će na snazi dok se ne nađe trajno rješenje.

3. Formirat će se radna grupa u kojoj će biti predstavnici Europske unije, Beograda i Prištine, a njom će predsjedati EU. Cilj Radne grupe bit će pronalaženje stalnog rješenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU-a. Prvi sastanak radne grupe održat će se 21. listopada u Bruxelleseu. U roku od šest mjeseci Radna grupa predstavit će svoje nalaze o trajnom rješenju.

Nakon jučerašnjih pregovora nije bilo izjava za novinare.

N1 je neslužbeno doznao da jučer nije bio postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rješenju krize na administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova. Razgovori su nastavljeni danas.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije jučer u Bruxellesu da su dvije strane postigle načelan dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, ali da delegacija Beograda nije dala suglasnost na točku sporazuma koja se odnosi na automobile s kosovskim oznakama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine jučer u Bruxellesu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, nego su imale samo bilateralne sastanke s Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dviju strana.

Tagovi: Miroslav Lajčak, Kosovo, Jarinje, Brnjak
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE