GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lajčak predložen za UN-ova izaslanika za Zapadnu Saharu

Lajčak predložen za UN-ova izaslanika za Zapadnu Saharu
IZVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik UN-ove Opće skupštine predložen je za novog izaslanika te međunarodne organizacije za Zapadnu Saharu pošto je prethodni otišao u svibnju 2019., doznaje se u srijedu od diplomatskih izvora.

Ako se nijedna strana u sukobu ne bude službeno usprotivila, njegovo će se imenovanje potvrditi idućih tjedana, dodali su izvori za agenciju France Presse.

Prošli UN-ov izaslanik za Zapadnu Saharu, koju svojataju Fronta Polisario i Maroko, bio je bivši njemački predsjednik Horst Koehler (76) koji je u svibnju podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres imao je tešku zadaću naći njegova nasljednika pošto su neki ugledni političari s kojima je stupio u kontakt odbili ponudu ili nisu odgovarali onome što su zamišljale strane u sukobu, navode isti izvori.

Nakon dugog prekida dijaloga Horst Koehler je uspio za okrugli stol u Švicarskoj dovesti Maroko, Frontu Polisario, Alžir i Mauritaniju, prvi put u prosincu 2018. a zatim i u ožujku 2019., ali nije ostvario veći napredak.

Miroslav Lajčak (56) je tijekom svoje karijere obnašao razne dužnosti u slovačkoj diplomaciji sve dok nije postao njezin šef, u Europskoj uniji i u UN-u, gdje je od rujna 2017. do rujna 2018. predsjedao Općom skupštinom. Poslije se vratio na dužnost ministra vanjskih poslova.

G. 2006. je u ime EU-a vodio pregovore, organizirao i nadgledao referendum o neovisnosti Crne Gore a 2007. je imenovan Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zapadna Sahara, bivša španjolska kolonija, bila je do 1991. poprište sukoba u kojemu su sudjelovali Maroko, koji je 1975. anektirao taj teritorij i Fronte Polisarija koji uz potporu Alžira traži neovisnost tog pustinjskog područja od 266.000 četvornih kilometara.

U rujnu 1991. pod pokroviteljstvom UN-a potpisano je primirje kojim se predviđalo raspisivanje referenduma o samoodređenju u roku od šest mjeseci, koji se od tada neprestano odgađao zbog toga što se Rabat i Polisario nisu mogli dogovoriti o sastavu izbornog tijela i o statusu teritorija.

Maroko odbija svaku mogućnost referenduma i bilo kakvo drugo rješenje za Zapadnu Saharu osim autonomije pod njegovim suverenitetom.

UN ima na tom području snage s oko 240 Plavih kaciga (MINURSO) koje u svojim zračnim i kopnenim ophodnjama nadziru poštovanje primirja.

Tagovi: Miroslav Lajčak, Ujedinjeni narodi, Zapadna Sahara
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE