GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kyriakides: Moramo spriječiti sveopću karantenu

Kyriakides: Moramo spriječiti sveopću karantenu
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES – Europska povjerenica za zdravstvo pozvala je čelnike EU-a koji u četvrtak sudjeluju na samitu u Bruxellesu da “učine sve što je potrebno” kako bi se “spriječila sveopća karantena” a čelnica EK pozvala ih je da dogovore pravila o izolaciji i testiranju.

“Moja prva poruka zemljama članicama danas je poruka o potrebi žurnog djelovanja. Nemamo vremena. Svi moramo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječile razorne posljedice sveopće karantene s društvenog, gospodarskog i zdravstvenog gledišta”, rekla je europska povjerenica Stella Kyriakides na tiskovnoj konferenciji, u trenutku kada Europa zbog širenja pandemije pooštrava zdravstvene mjere.

Izrazila je “veliku zabrinutost” zbog “sve bržeg rasta stope zaraženosti diljem EU-a”, napose porasta broja hospitalizacija, težih oblika bolesti i broja smrtnih slučajeva.

“Moramo se pripremiti za sljedeće korake”, dodala je dužnosnica, iznoseći prijedlog Komisije o koordiniranju strategije cijepljenja.

“Trend nećemo moći preokrenuti od danas do sutra, čak ni s cjepivom, ali svi moramo biti spremni”, istaknula je.

Komisija je potpisala šest ugovora s laboratorijima kako bi rezervirala stotine milijuna doza budućeg cjepiva.

EK preporučuje zemljama članicama da prednost daju cijepljenju ranjivih skupina u društvu: zdravstvenom osoblju, ustanovama za njegu starijih i nemoćnih, osobama iznad 60 godina, kroničnim bolesnicima, radnicima u važnim javnim službama, onima koji ne mogu održavati potreban fizički razmak te svima koji su prikraćeni u socijalnom i u gospodarskom smislu.

Odgovarajući na upit o tome kada će cjepivo biti raspoloživo, povjerenica nije htjela “nagađati”.

“Prvo cjepivo će možda biti raspoloživo do početka nove godine, ali to ovisi o podacima treće faze ispitivanja i o ocjeni Europske agencije za lijekove koja je za nas najvažnija”, rekla je.

Na zajednička pravila o karanteni i testiranju kako bi se prekinula konfuzija pozvala je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Stanje u Europi postaje zabrinjavajuće, ali zemlje EU-a barem su se dogovorile o zajedničkom sustavu “semafora” koji im kazuje dolaze li putnici iz sigurnih ili rizičnih regija.

“Mislim da je također potrebno da se postigne dogovor o vremenu izolacije ili potrebi testiranja. I tu pozivam sve uključene da se pronađe dogovor. To je važno”, kazala je Von der Leyen novinarima prije početka dvodnevnom samita EU čelnika.

Tagovi: Stella Kyriakides, lockdown, karanetena, koronavirus u Europi, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
OPCIJE
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
ZAGREB - Danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE