GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurz: Kriza zbog koronavirusa potrajat će jako dugo

Kurz: Kriza zbog koronavirusa potrajat će jako dugo
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2020 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu da će iznimna situacija u zemlji nastala zbog koronavirusa potrajati "jako, jako dugo", istaknuvši da će "svijet nakon nje biti potpuno drukčiji".

Austrija, zemlja s 8,8 milijuna stanovnika u kojoj je potvrđen 1.471 slučaj Covida-19 od ponedjeljka je u gotovo potpunoj izolaciji a gospodarska djelatnost se održava na "najnižoj razini", rekao je predsjednik vlade u razgovoru za mrežu Krone.tv.

Posljedice pandemije "zaokupljat će nas još mjesecima", upozorio je, obećavši da će vlada "činiti sve kako bi pomogla poduzećima i zajamčila radna mjesta".


Čelnik austrijskih konzervativaca koji vlada zajedno sa Zelenima, priznao je da ova kriza dovodi u pitanje model globalizacije i da će utjecati na to "kako se ponašamo jedni prema drugima i kako živimo".

Ujedno je izrazio žaljenje što u Europskoj uniji "solidarnost ne funkcionira kada stvari postanu ozbiljne".

Austrija je i sama bila na meti kritike susjedne Italije kada je prošlog tjedna iznenada zatvorila granicu s tom zemljom.


Čelnica državne agencije za zapošljavanje (AMS) u Beču upozorila je u srijedu da će nezaposlenost "snažno porasti" pošto je samo u ponedjeljak 450 tvrtki podnijelo zahtjev za otpuštanje dijela radnika.

Austrija, jedna od najbogatijih europskih zemalja, imala je 2019. stopu rasta od 1,6 posto, što je više od prosjeka EU-a. Zemlja je 2018. i 2019. ostvarila proračunski suficit od 0,7 posto.

Ministar financija Gernot Bluemel predvidio je u srijedu da će zemlja ove godine imati deficit od barem 1 posto BDP-a.

Austrija je prošlog tjedna objavila da je izdvojila 4 milijarde eura kako bi spriječila nesolventnost poduzeća, potaknula zadržavanje radnika na svojim radnim mjestima i pomogla samostalnim djelatnostima u borbi s Covidom-19.

Danas je vlada priopćila da je namijenila do 38 milijardi eura ukupno za potporu gospodarstvu.

"Nedvojbeno smo suočeni s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata", rekao je vice kancelar Werner Kogler, iz redova Zelenih, dodajući da će ekonomske posljedice pandemije biti veće od onih financijske krize 2008.

Tagovi: Sebastian Kurz, Austrija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE