GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurz: Austrija je spremna za proizvodnju ruskog i kineskog cjepiva

Kurz: Austrija je spremna za proizvodnju ruskog i kineskog cjepiva
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 09:33
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je kako je Austrija spremna proizvoditi rusko i kinesko cjepivo protiv koronavirusa čim ona dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove.

U intervjuu za njemački Welt am Sonntag, Kurz je govorio o trenutnim kapacitetima Austrije kada su u pitanju cjepiva protiv koronavirusa. Tom prilikom, Kurz se osvrnuo i na alternativna tržišta odnosno nabavku ruskih i kineskih cjepiva te je poručio kako Austrija nema ništa protiv opcije da pokrene proizvodnju cjepiva Sputnik V i Sinovac.

"Kada se cjepiva odobre u EU, Austrija će definitivno pokušati osigurati proizvodne kapacitete unutar državnih kompanija kako bismo omogućili dovoljan broj ruskih i kineskih vakcina našim građanima", rekao je Kurz.

Također, austrijski kancelar je naglasio kako se politički sukobi u ovom momentu trebaju ostaviti po strani te da životi građana moraju biti prioritet.

"U ovom slučaju, potrebno je što prije nabaviti sigurne i provjerena cjepiva bez obzira ko stoji iza njih. Kada je riječ o cjepivima, bitna je brzina, sigurnost i efikasnost, a ne geopolitički sukobi koji su trenutno aktuelni", jasan je austrijski kancelar.

Kurz je tokom intervjua za njemački list iznio i niz kritika prema Evropskoj agenciji za lijekove te je izjavio kako je proces odobravanja cjepiva za evropsko tržište previše spor zbog birokratskih procedura Agencije.

Austrijski kancelar nije jedini evropski politički dužnosnik koji otvoreno podržava nabavku cjepiva s alternativnih tržišta. Zbog problema u nabavci i distribuciji cjepiva s kojima se u posljednjim danima suočava EU, mnogi drugi zvaničnici država članica izjavili su kako je potrebno što prije odobriti ruske i kineske vakcine za tržište EU.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell tokom nedavne posjete Moskvi, također je izjavio kako se nada da će ovo cjepivo biti što prije odobrena na evropskom tržištu.

"Nadam se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) odobriti Sputnik V kako bi se mogla koristiti i u zemljama EU. To bi bile dobre vijesti pogotovo jer se suočavamo sa nedostatkom cjepiva", rekao je Borrell.

Tagovi: Sebastian Kurz, rusko cjepivo, kinesko cjepivo, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE