GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurečić Filipović: Delta dominira, mjere će se možda pooštravati

Kurečić Filipović: Delta dominira, mjere će se možda pooštravati
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2021 / 15:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Delta varijanta koronavirusa dominira, ne samo u Europi, nego i u Hrvatskoj gdje je u cirkulaciji s udjelom od 77 posto, upozorila je u subotu epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović koja ne isključuje pooštravanje epidemioloških mjera ako će se broj zaraženih povećavati.

Svjedoci smo kontinuiranog rasta u zadnjih mjesec dana. Možemo to pripisati i velikom priljevu stranih turista i povećanom druženju ljudi, ali ulazimo u razdoblje jeseni gdje će virus imati druge pogodujuće čimbenike. Mjere ne samo da moraju opstajati, a možda će se i pooštravati, rekla je za HRT epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Istaknula je da će se - ako se broj zaraženih poveća - morati razmišljati o pooštravanju epidemioloških mjera.

Kurečić Filipović upozorila je da je delta varijanta u cirkulaciji s udjelom od 77 posto u Hrvatskoj te je pozvala građane da se pridržavaju mjera zaštite, a nada se da će se povećati broj cijepljenih protiv zarazne bolesti covid-19.

Kampanja se kontinuirano provodi i očekujemo da će se nakon povratka s godišnjih odmora interes za cijepljenje povećati, po povratku će vjerojatno razmišljati o odgovornosti koju snose prema djeci koja polaze u školu i vrtiće. Nadamo se da ćemo kao odgovorni odrasli ljudi, a i starija populacija, povećati svoj interes i cijepiti se, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović.

Uoči blagdana Velike Gospe, pozvala je hodočasnike da se pridržavaju mjera vezanih za javni prijevoz te da se u objektima u kojima će biti obredi pridržavaju mjera fizičke distance i nošenja maske ako su u zatvorenom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 367 osoba od 9194 testiranih u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1782, na bolničkom je liječenju 192 pacijenata, od kojih je 20 na respiratoru.

Zaključno s 13. kolovoza utrošeno je 3.166.258 doza cjepiva, a cijepljeno je je 41,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,7 posto odraslog stanovništva.

Na dan 13. kolovoza utrošeno je 8244 doza cjepiva, a od toga je 3575 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 13. kolovoza 1.678.479 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.546.645 osoba (1.487.779 osoba cijepljeno s dvije doze te 58.866 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 45,87 posto odraslog stanovništva.

Nacionalni stožer jučer je donio odluke o produljenju epidemioloških mjera do kraja kolovoza. Odnose se na nošenje maski, rad trgovina, ograničavanje okupljanja, javni prijevoz, mjere na granicama te one za Jadran.

Tagovi: Sanja Kurečić Filipović, delta soj koronavirusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE