GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krizni stožer: Sve službe su spremne za koronavirus, nema panike

Krizni stožer: Sve službe su spremne za koronavirus, nema panike
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 13:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krizni stožer Ministarstva zdravstva predstavio je u ponedjeljak mjere prevencije širenja koronavirusa naglasivši kako nema mjesta za paniku i da su sve službe spremne za eventualnu pojavu oboljelih u Hrvatskoj.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je kako nema mjesta za paniku.

Sinhronizirani rad sanitarne inspekcije i kontrole na granicama

"Sanitarna inspekcija i kontrola na granicama u Hrvatskoj koordinirani su i sinhronizirano rade. U ovom momentu napravljeno je sve što je potrebno i panike nema", rekla je Kaić Rak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Dodala je kako SZO još nije proglasio javnozdravstvenu krizu od međunarodnog značaja zbog koronavirusa jer se Kina pokazala transparentnom i poduzela mjere suzbijanja širenja infekcije.

Kina je brzo uspjela sekvencionirati genom virusa i podijelila to sa SZO-om, zahvaljući čemu su slučajevi u drugim državama brzo dijagnosticirani.

Po zadnjim podacima, koji se stalno mijenjaju, potvrđeno je kako je 1320 osoba zaraženo koronavirusom, od toga su 23 potvrđena u devet drugih zemalja.

Teške kliničke simptome ima 240 osoba, a 41 je osoba preminula, i to uglavnom osobe starije dobi koje imaju i neke druge kronične bolesti i oslabljen imunitet.

"Još uvijek se radi o sporadičnim slučajevima", naglasila je Kaić Rak i dodala kako za sada nema zabrane putovanja niti trgovine.

Još se uvijek ne zna izvor koronavirusa, prijenos sa čovjeka na čovjeka potvrđen je u Kini ali u drugim državama, osim u jednom slučaju u Vijetnamu, takva transmisija nije dokazana.

Ne treba se bojati Kineza

Za skupinu kineskih turista koja je doputovala u Hrvatsku rekla je da su pregledani, nemaju simptome i pod kontrolom su. "Ne treba se bojati Kineza", kazala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ističe kako je epidemiološka služba poduzela mjere primjerene situaciji, ostvarila niz kontakata i pripremila dokumente koji su potrebni za eventualnu pojavu slučajeva koronovirusa u Hrvatskoj.

"Pripremamo se za situaciju da se bolest pojavi kod nas, dogovorena je zaštitna oprema, prihvat na aerodromima, postupanje s oboljelima, provođenje dijagnostike i hospitalizacija", rekao je.

Voditelj epidemološke službe HZJZ-a Bernard Kaić napomenuo je kako je klinička slika koronavirusa slična gripi uz izraženije respiratorne simptome, ali se ne širi tako efikasno kao gripa.

Može rezultirati smrću kao i gripa, ali je kod koronavirusa smrtnost viša - iznosi od 2 do 4 posto, dok je to kod gripe 0,1 posto.

Vjerojatnost pojave u Hrvatskoj umjerena

Vjerojatnost pojave koronavirusa u Hrvatskoj je umjerena, kao što je to i u Europi, ali ako širenje potraje postat će visoka. Informaciju o tome da virus mogu prenijeti osobe koja nemaju simptome bolesti, dodao je, još nema potvrde neovisnih institucija.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić i Spomenka Uremović ispred Državnog inspektorata poručili su da su njihove službe poduzele sve potrebne mjere za prevenciju širenja koronavirusa.

Spreman je i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a njegova ravnateljica Maja Grba-Bujević ističe da se hitna služba svakodnevno susreće s virusima, tako da ima zaštitnu opremu i jasne protokole.

Tagovi: koronavirus
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE