GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krizni štab: Zaražena 33 osnovca i 16 srednjoškolaca od početka školske godine

Krizni štab: Zaražena 33 osnovca i 16 srednjoškolaca od početka školske godine
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U osnovnim školama u toku ove nedelje 13 učenika i šest nastavnika su laboratorijski potvrđeni kao pozitivni, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević. U pitanju su pojedinačni slučajevi, zaražavanje je, prema istraživanju koje je sprovedeno u tim slučajevima, dogodilo se van škole, prenosi.

Od početka školske godine imali smo zabeležen jedan slučaj transmisije u razredima, i to u Beogradu pa se čitav razred nalazi u kućnoj izolaciji, podsetila je.

"U prvoj nedelji smo imali deset laboratorijski potvrđenih slučajeva kod učenika, četiri kod nastavnika, u drugoj nedelji deset učenika, sedam kod nastavnika. Od početka školske godine, ovaj virus je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika", dodala je.

Kaže da svi oni uglavnom imaju blag oblik ispoljavanja.

"U toku ove nedelje u srednjim školama virus je potvrđen kod pet učenika i dva nastavnika, a u toku prethodne dve nedelje ukupno 11 učenika srednjih i dva profesora. Dakle za tri nedelje kod 16 učenika i kod četiri profesora. Kod svih njih je u pitanju bilo zaražavanje van školske sredine", navodi isić Tepavčević.

Dodala je da imamo pojedine sporadične slučajeve, ali "da se pokazalo da se reagovalo brzo i adekvatno".

Pohvalila je nastavnike i đake za koje kaže da je očigledno da se pridržavaju propisanih mera, jer je učestalost obolevanja školaraca niža nego u opštoj populaciji.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je najgore kad je nemo - odnosno kad se ne čuje ni za jedan jedini slučaj, pa se odjednom u školi pojavi 15.

"Mi u Beogradu imamo iz 18 škola 19 slučajeva, gde su samo u jednoj školi dva povezana - to je pokazatelj da sistem funkcioniše i da će nam jasno davati znakove kako i šta treba raditi... Biće teško ako virus bude vrlo prisutan, ali ako budemo sve mere koje donosimo zaista i poštovali, mi imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo jedan dramatičan udar kakav smo imali u julu", naglasio je.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre dva dana izjavio je da su ukupno zaražena 52 đaka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Predrag Kon, Mladen Šarčević, Darija Kisić Tepavčević
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE