GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kremlj: Sustavi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji

Kremlj: Sustavi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji
META
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Američki sustav protuzračne obrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je u srijedu Kremlj i rekao da niakav prijedlog božinog primirja nije primio.

Washington dovršava planove slanja sustava Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla biti donesena već ovaj tjedan, reklo je troje američkih dužnosnika Reutersu u utorak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pekov u srijedu je kazao da bi Patrioti „definitivno“ bili meta za Rusiju, no i da ne želi komentirati nepotvrđene medijske navode.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih raketa. U pravilu on uključuje lansere, uz radare i druga pomoćna vozila.

Pentagon je objavio da je cilj nedavnog jačanja ruskog raketiranja Ukrajine iscrpiti zalihe protuzračne obrane Kijeva kako bi potom Rusija mogla dominirati ukrajinskim nebom. SAD i saveznici stoga Kijevu šalju veću količinu protuzračne obrane.

Nikakvo božićno primirje nije na stolu

S amričke strane to je uključivalo sustave NASAMS za koje je Pentagon rekao da su besprijekorno zaustavljali ruske rakete. Washington je od početka sukoba Ukrajini dosad pružio 19,3 milijardi dolara vojne pomoći.

Kremlj je u srijedu objavio i da nije primio nikakav prijedlog o „božićnom primirju u Ukrajini“ i sve je izglednije da će se borbe nastaviti tijekom zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije ovaj tjedan pozvao je Rusiju da počne s povlačenjem vojske do Božića, što bi bio prvi korak prema zaustavljanu rata koji traje već gotovo 10 mjeseci.

"Ne, nikakvih ponuda za primirje nismo primili, ni od koga. To nije na dnevnom redu", rekao je Peskov novinarima.

Nakon niza munjevitih protuofenziva kojima su ukrajinske snage vratile pod svoj nadzor oko polovice teritorija koje je ruska vojska okupirala prvih tjedana invazije, nijedna strana nije ostvarila većih teritorijalnih pomaka u proteklih mjesec dana.

Vojni analitičari predviđaju zimski zastoj, iako se silovite borbe nastavljaju, napose u istočnoj regiji Donecku, gdje ruske snage grčevito nastoje osvojiti grad Bahmut.

Peskov je u utorak rekao da neće biti mira s Kijevom sve dok Zelenskij ne prihvati "stvarnost" na terenu . a to znači rusku kontrolu nad četiri ukrajinske pokrajine koje je Moskva pripojila u rujnu provedbom takozvanih "referenduma", što su i Ukrajina i odbacili kao nezakonite radnje.

Tagovi: Kremlj:, rakete Patriot, Rusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE