GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kremlj: Abramovič imao ulogu u pregovorima s Ukrajinom

Kremlj: Abramovič imao ulogu u pregovorima s Ukrajinom
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Kremlj je priopćio u četvrtak da je ruski milijarder Roman Abramovič odigrao ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku, ali je proces sada u rukama pregovaračkih timova dviju strana.

Ukrajina je od Abramoviča, koji je u Rusiji zaradio bogatstvo u kaotičnom razdoblju postkomunističke privatizacije 1990-ih, zatražila pomoć u posredovanju zbog njegovog porijekla.

"On je sudjelovao u početnoj fazi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. "Sada se vode pregovori između dva tima, Rusa i Ukrajinaca."

Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom sporazumu, ali pitanje teritorija moglo bi poremetiti pregovore. Razgovori su započeli 28. veljače, četiri dana nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

U pokušaju da natjera predsjednika Vladimira Putina da odstupi zbog Ukrajine, Zapad je uveo sankcije ruskim milijarderima poput Abramoviča, ruskim tvrtkama i dužnosnicima.

Abramovič, koji je Židov i ima izraelsko državljanstvo, bio je jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi koji su zaradili nevjerojatna bogatstva nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Trgovac robom koji je napredovao u postsovjetskom kaosu 1990-ih pod tadašnjim predsjednikom Borisom Jeljcinom, Abramovič je stekao udjele u naftnoj tvrtki Sibneft, proizvođaču aluminija Rusal i zrakoplovnoj tvrtki Aeroflot koji su kasnije prodani.

Pod Putinom Abramovič je bio guverner arktičke regije Čukotke na ruskom dalekom istoku prije nego što je 2003. kupio nogometni klub Chelsea.

Reakcija Zapada na rat u Ukrajini ga je, međutim, pogodila na globalnoj razini. Abramoviča su sankcionirale Britanija, Europska unija i Kanada, ali ne i Sjedinjene Države.

Britanija je rekla da je Abramovič desetljećima imao blizak odnos s Putinom.

Neki ruski poslovni ljudi, međutim, kažu da je Zapad naivan ako misli da milijarderi poput Abramoviča mogu utjecati na Kremlj po pitanjima geopolitike.

Pravi moćnici moderne Rusije, kažu, više nisu oligarsi koji su se digli iz pepela Sovjetskog Saveza, već nova generacija bivših špijuna bliskih veza s Putinom.

Abramovič se ranije ovog mjeseca susreo s bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom u sklopu napora za postizanje mira, rekao je za Reuters izvor upoznat sa situacijom.

Abramovič je primijećen u VIP salonu u telavivskoj zračnoj luci prije nego što je 15. ožujka iz Istanbula doletio u Moskvu, što je njegovo drugo putovanje u mjesec dana. Izvor upoznat s tim pitanjem rekao je Reutersu da nije bio u Moskvi kako bi se sastao s Putinom na tom putovanju.

Oligarh, koji posjeduje većinski udio u ruskom proizvođaču čelika Evraz, posljednjih je dana preselio dvije superjahte vrijedne 1,2 milijarde dolara u luke u Turskoj. Izvori su za Reuters rekli da je on jedan od bogatih Rusa koji žele ulagati u Tursku.

Tagovi: Kremlj, Roman Abramovič, Ukrajina, rat u Ukrajini, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE