GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovska vlada odgodila primjenu mjera, očekuje se smirivanje napetosti

Kosovska vlada odgodila primjenu mjera, očekuje se smirivanje napetosti
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2022 / 06:53
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Kosovska vlada priopćila je u nedjelju navečer, uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i reguliranja registarskih oznaka, da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. rujna, kad se očekuje uklanjanja barikada i uspostava pune sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (Kfor) priopćila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru KiM-a napeto, da je pomno prati stanje i spremna je intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

Moskva je prethodno pozvala prištinske vlasti, Sjedinjene Države i EU da "zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu".

Šefica misje UN-a na Kosovu (UNMIK) Carolin Ziyade izrazila je zabrinutost zbog stanja na sjeveru i pozvala sve na smirivanje i izbjegavanje dalje eskalacije.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni "ulazno-izlazni dokument", te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Srbijansko ministarstvo obrane demantiralo je u nedjelju navečer informacije u pojedinim medijima da je Vojska Srbije prelazila, kako navodi, administrativnu liniju i da "ni na koji način nije ulazila na područje Kosova i Metohije".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s vojnim vrhom, dok je načelnik Glavnog stožera general Vojske Srbije razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a.

Vučić je poslije sastanka TV Pinku izjavio da su zamolili međunarodne predstavnike da utječu na albansku stranu, koju je ocijenio neodgovornom, prije dijaloga u Bruxellesu izrazivši uvjerenost u dobre vijesti.

Srbijnski predsjednik u nedjelju je održao izvanrednu konferenciju za medije i pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podupiru Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon upravnih odluka kosovske Vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su izrazili zabrinutost i upozorili na moguće izgrede u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Na sjeveru Kosova večeras su se čule sirene, a kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, ali da nije bilo ozlijeđenih.

Reporter Radio-televizije Srbije izvjestio je prije ponoći da je stanje na prijelazu Jarinje mirno te da je taj kao i prijelaz Brnjak, i dalje blokiran.

Ravnatelj Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za portal Kosovo online da tijekom prosvjeda i blokada na sjeveru Kosova nije bilo ozlijeđenih.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Kosovska Mitrovica, kosovo, kfor, unmik, Albin Kurti, kosovska policija, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE