GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirusom zaraženo 277 učenika i 64 djelatnika škola

Koronavirusom zaraženo 277 učenika i 64 djelatnika škola
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 23:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Većina škola od tri ponuđena modela, izabrala model A organizacije nastave.

I opet podjela – na one koji se bune i protive maskama, one roditelje koji se ne libe na društvenim mrežama hvaliti kako su djeci savjetovali da masku drže na bradi, onih pak čija su djeca u školama dobila prevelike maske i na one koji su zadovoljni početkom nastave, jer kažu, bolje da im djeca uče u školi nego online. A u pozadini podjela su učenici i nastavnici, čiji su dojmovi drugog dana nove školske godine pozitivni, s vjerom da će ovu godinu izdržati kako najbolje znaju i umiju, piše Večernji list.

Već drugog dana provođenja nastave po modelu A – onom koji znači boravak u učionicama, a odabran je u većini Hrvatske – statistika bilježi 218 prosvjetnih djelatnika koji se trenutačno nalaze u samoizolaciji. Pozitivnih na koronavirus je 64. Evidencija učenika kojima je izdana mjera samoizolacije za čitavu Hrvatsku zaustavila se danas na 2031 djetetu, a 277 djece pozitivno je na koronavirus, od čega je njih 206 u dobi od sedam do 18 godina.

Prateći statistiku, a barem prema dosad prikupljenim podacima koji se odnose na 77 posto svih hrvatskih škola koje su popunile upitnik i Ministarstvu obrazovanja dostavile podatke, čak 92,72 posto odabralo je model A.

"To znači da su cijela priprema, upute koje smo dali i komunikacija sa svima u odgojno-obrazovnom sustavu, napravljeni kvalitetno, dobro i pravodobno. I u ovom okolnostima covida-19 krenulo se u školsku godinu s ambicijom da školarci dobiju kvalitetno obrazovanje", rekao je premijer Andrej Plenković na otvorenju nove škole u Pribislavcu u Međimurskoj županiji. Model B – onaj koji podrazumijeva dijeljenje jednog razreda na dvije grupe u kojoj jedni uče u učionici, a drugi doma, pa se izmjenjuju, a koji kritiziraju i sindikalni čelnici tvrdeći da je riječ o najgoroj opciji, u Hrvatskoj je primijenilo tek sedam posto škola.

Škole, njih 174 koje su do prošle školske godine radile u jednoj smjeni, sada su primijenile dvosmjenski model rada, procjenjujući da će tako kvalitetnije osigurati pridržavanje epidemioloških mjera, dok je čak 417 škola, kako osnovnih tako i srednjih, odlučilo i u ovoj školskoj godini barem za sada i dalje raditi u jednoj smjeni.

U cijeloj Hrvatskoj pet je škola koje su, da bi osigurale sve potrebne uvjete za zdravstvenu sigurnost djece, učitelja, nastavnika i profesora, iz dvosmjenskog prešle na rad u tri smjene. Sada je na razini cijele Hrvatske ukupno 16 škola koje rade u tri smjene.

"Model B ostavio je najviše pitanja i nepoznanica. Sami su predavači rekli da je to najnepovoljniji model i da ga treba izbjegavati. Većina zaposlenika srednjoškolskih ustanova želi i očekuje rad u učionicama sa svojim učenicima, Da bismo to ostvarili, svi se moramo ponašati odgovorno, najprije prema sebi, a tako ćemo i zaštititi ostale", poručio je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je pak danas u Pribislavcu da zasad nema proboja virusa u škole. Na pitanje što s klubovima koji su koristili školske sportske dvorane za treninge i rekreaciju, rekao je da dvorane zasad neće biti otvorene za klubove.

"Razgovaramo s epidemiolozima i na tragu smo rješenja. Nakon uhodavanja, ako sve bude u redu, može se razmišljati da se subotom i nedjeljom dvorane koriste, uz obvezu da se nakon toga dezinficiraju", rekao je ministar. Roditelji u Krapinsko-zagorskoj županiji nisu zadovoljni maskama koje je Županija naručila za učenike, a koje im doslovce prekriju cijelo lice.

"Ovim se maskama troje djece može istodobno omotati", rekli su roditelji za portal Ni Zagorje o maskama koje su koštale oko 100 tisuća kuna. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je danas da je došlo do greške u distribuciji zaštitnih maski za neke škole u županiji, u kojima su učenicima dostavljene prevelike, no to je ispravljeno, a učenici će do danas dobiti manje maske.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, školska nastava, škola, Branimir Mihalinec, Sindikat zaposlenih u srednjim školama
PROČITAJ I OVO
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE