GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirusom najteže pogođene Sjeverna i Južna Amerika

Koronavirusom najteže pogođene Sjeverna i Južna Amerika
WHO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 22:47
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Sjeverna i Južna Amerika trenutačno su najteže pogođene pandemijom covid-19, objavio je u petak WHO i ponovno pozvao lidere da učine sve kako bi cjepivo, kada se pronađe, bilo dostupno svima.

Bolest je bila "jako aktivna" u Srednjoj i Južnoj Americi, rekao je direktor programa Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan i pritom posebno upozorio na probleme u Brazilu i Meksiku.

Trenutačna situacija u Brazilu, jednom od žarišta pandemije, izaziva sve veću zabrinutost, pogotovo u gusto naseljenim gradovima, rekao je na novinskoj konferenciji.

Zdravstveni sustav zemlje se "još nosi" s pandemijom, iako su neki odjeli intenzivne skrbi u kritičnoj fazi i pod teškim pritiskom budući da je popunjeno 90 posto bolničkih ležajeva, rekao je Ryan.

U Meksiku je potvrđeno skoro 130 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 15 tisuća osoba je umrlo, rekao je WHO.

Brazil je druga najgore pogođena zemlja na svijetu s više od 800 tisuća zaraženih i 41 tisućom mrtvih, prema Reutersovom izračunu.

SAD ima najviše zaraženih (više od 2 milijuna) i gotovo 114 tisuća mrtvih.

"Uglavnom imamo uzlet pandemije, pogotovo na jugu", kazao je Ryan.

"Neke zemlje imaju probleme s napuštanjem karantene jer im se događa porast broja zaraženih", dodao je.

Ryan je govorio o pritisku na vlade da ukinu mjere ograničenja kako bi se smanjila ekonomska šteta.

"Postoji pažljiva ravnoteža između zadržavanja ljudi kod kuće i nepovoljnog učinka te odluke na ekonomiju i društvo. To nije jednostavna ravnoteža. Ne postoje točni odgovori", rekao je Ryan.

Cjepivo dostupno svima

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Gheybreyesus rekao je da je oprez nužan protiv "vrlo opasnog virusa", čak i u regijama gdje se čini da je virus na zalasku.

"Strahujemo jer, iako se već povlači u Europi, koronavirus raste u drugim dijelovima svijeta. Čak ni Europa ne može biti sigurna jer virus može biti uvezen u Europu", rekao je.

Tedros je također upozorio u petak na potrebu da se cjepivo podijeli ravnopravno među državama kao globalno javno dobro.

"Mnogi su čelnici promicali tu ideju", rekao je i pozvao "druge da im se pridruže".

Potrebno je globalno političko obećanje i globalni konsenzus prije nego što i dobijemo taj proizvod", rekao je.

Postoji zabrinutost da bi neke zemlje, među njima Sjedinjene Države, mogle za sebe zadržati cjepivo ili lijek koji razviju u borbi protiv covid-19 i tako spriječiti siromašnim državama pristup potrebnom liječenju.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Mike Ryan, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE