GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza koštala hrvatsko zdravstvo više od 100 milijuna kuna

Koronakriza koštala hrvatsko zdravstvo više od 100 milijuna kuna
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 10:32
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Izravni troškovi zdravstvenog sustava uzrokovani aktualnom epidemijom novog koronavirusa zasad iznose nešto više od 100 milijuna kuna, uključujući troškove testiranja, bolničkog liječenja i bolovanja zbog samoizolacije, piše u utorak Večernji list.

Novi trošak uslijedit će ako se usvoji prijedlog epidemiologa da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici. Podatak je to Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznesen u online panelu Večernjeg lista, navodi dnevnik.

Valja naglasiti da je spomenuta cijena pandemije samo manji dio ukupnog financijskog minusa domaćeg zdravstva, koje trpi posljedice epidemioloških mjera zatvaranja. Prema riječima Luciana Vukelića, šefa HZZO-a, zdravstveni se proračun ne puni prema planu pa se očekuje više milijardi kuna manjka na prihodovnoj strani, a ove se godine neće realizirati planiranih 27,5 milijardi kuna za financiranje zdravstva.

Samo u ožujku, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Zaključno s proteklim tjednom, u Hrvatskoj je 15.931 osoba na bolovanju radi samoizolacije što je trošak od 34 milijuna kuna.

Novi izniman trošak slijedi na račun epidemiološkog prijedloga da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na neke zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici, o čemu nema jedinstvenog stava, donosi Večernji list.

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, bolnički sustav, testiranje na koronavirus, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Lucian Vukelić
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE